Na hlavný obsah

Vznik nového ministerstva mnohí kritizujú. Jedno nové je málo, navrhujem štyri, ironizuje Iveta Radičová

Ministerstvo by mala viesť strana SNS.

Vznik nového ministerstva mnohí kritizujú. Jedno nové je málo, navrhujem štyri, ironizuje Iveta Radičová
Na snímke Iveta Radičová. Foto: TASR/Dano Veselský

Od nového roka pribudne navyše ešte jedno ministerstvo. Dohodla sa na tom budúca trojkoalícia. Rezort povedie SNS.

Slovenská národná strana obsadí začiatkom budúceho roka jedno nové ministerstvo. Robert Kaliňák pripustil, že by mohlo ísť o rezort, ktorý sa šéfovi národniarov doteraz nepodarilo presadiť.

„Dlhodobo sa venuje rozvoju cestovného ruchu a športu. Samozrejme, tam niekoľko návrhov aj v minulých obdobiach prišlo zo Slovenskej národnej strany, takže je to prirodzené,“ priblížil zvolený kandidát na poslanca Robert Kaliňák.

Viac o vzniku nového ministerstva zisťovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Cestovný ruch v súčasnosti spadá pod ministerstvo dopravy, šport je súčasťou rezortu školstva. Andrej Danko už v minulosti tvrdil, že samostatné ministerstvo cestovného ruchu a športu má veľký potenciál.

„Či sa to niekomu bude páčiť, alebo nie, som presvedčený o význame tohto ministerstva a o prínose pre tento štát,“ uviedol predseda strany SNS Andrej Danko. „Náklady nebudú veľké, keďže ide o oblasť, ktorá dnes už je pokrytá niektorými orgánmi v tomto štáte,“ povedal predseda strany Smer Robert Fico.

„Jedno nové je málo, navrhujem štyri, päť nových ministerstiev, potom ešte ďalších štátnych úradov, prosím vás nežartujme. Máme rozvetvenú štátnu a verejnú správu. Keď sme my opúšťali pred 11 rokmi úrad vlády, tak mal cca 500 zamestnancov. Dnes má skoro trojnásobok,“ skonštatovala sociologička Iveta Radičová.

Nové ministerstvo si vyžaduje náklady

Štátu podľa Martina Hudcovského z Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied pribudnú náklady na mzdy, ale aj na novú budovu, v ktorej by mal rezort sídliť. Pochybuje aj o tom, či by priniesol očakávané zlepšenie.

„V roku 2020 sme zažili, že pri skladaní novej vlády sa založí ďalšie ministerstvo s cieľom zlepšiť čerpanie v tom prípade eurofondov. Dnes máme tri roky po konci programového obdobia, žeby nastal veľmi citeľný pokrok v čerpaní eurofondov, asi nemožno hovoriť,“ informoval Martin Hudcovský.

„Oni riešia tú formálnu stránku, ako mať ministerstvo, štátnych tajomníkov, ako uplatniť tých svojich ľudí, politických poradcov a samozrejme aj nejaké tie miesta ďalšie v tej hierarchii toho novovznikajúceho úradu,“ povedal odborník na štátnu správu Ľubomír Pla.

Lídri plánujú nové ministerstvo predstaviť pri zverejnení koaličnej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko