Na hlavný obsah

Za dianie v rezortoch už zodpovedajú noví ministri: Saková aj Dolinková si spoluprácu s predchodcami pochvaľujú

Noví ministri oficiálne prebrali svoje ministerstvá.

Za dianie v rezortoch už zodpovedajú noví ministri: Saková aj Dolinková si spoluprácu s predchodcami pochvaľujú
Odchádzajúci minister hospodárstva Peter Dovhun predáva rezort novej ministerke Denise Sakovej. Foto: RTVS

Noví ministri v stredu (25. 10.) oficiálne prebrali svoje ministerstvá. Odteraz zodpovedajú za dianie vo svojich rezortoch. Aby agendu a procesy poznali čo najlepšie, stále však komunikujú so svojimi predchodcami.

Novú ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD) privítali s kyticou kvetov. V agende rezortu, ktorý preberá, sa už zorientovala.

„Mojím prvým krokom bude, že si sadnem s pánom ministrom aj s pánmi štátnymi tajomníkmi. Sedeli sme spolu síce už niekoľkokrát, ale dnes sa tak oficiálne rozlúčim. Ja im poďakujem za všetko, čo odviedli na ministerstve hospodárstva. Hlavne za to, ako nám všetky informácie a všetky veci, ktoré sa udiali počas ich vládnutia na tomto ministerstve, profesionálne predali,“ povedala nová ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Novovymenovaných ministrov a ministeriek sa na ich prvé kroky pýtala redakcia a redaktorka RTVS Monika Maťová:

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) si podobne ako Denisa Saková spoluprácu so svojím predchodcom pri odovzdávaní ministerstva pochvaľuje. Prioritne bude riešiť krízu v pediatrii a nielen to.

„Určite aktuálna téma je optimalizácia siete nemocníc. Od začiatku roku 2024 musíme rozhodnúť o tom, ako budeme ďalej pokračovať nastavením kategorizácie nemocníc. Tento materiál je pripravený na mojom stole. Dovolím si v najbližších dňoch robiť také kroky, že pozvem všetkých zúčastnených zástupcov asociácií, organizácií, ktorí pôsobia v zdravotníctve, aby sme našli to najlepšie riešenie,“ priblížila ministerka Dolinková.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) prichádza do rezortu, v ktorom už pôsobil. Za najväčšiu výzvu považuje programové vyhlásenie vlády a rozpočet. „Rozpočet bude zásadnou vecou. Takže to sú dve veci, ktoré budem riešiť. Samozrejme, personálne a ďalšie veci okolo ministerstva. Už som tu bol, takže prostredie poznám veľmi dôverne a budem sa tým zaoberať,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Sú pripravení na konštruktívny dialóg

Ministerka kultúry hovorí, že má konkrétne vízie. Zo všetkého najskôr dá vypracovať podrobnú analýzu o doterajšej činnosti ministerstva kultúry. „Slušný dialóg, ak bude teda fungovať, tak som otvorená úplne každému. Ja som to aj pre tieto dve televízie povedala,“ uvidela nová ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

Na konštruktívny dialóg je pripravený aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS). „Samozrejme, na ministerstve bude mať každý dvere otvorené. Som pripravený komunikovať s ľuďmi, ktorí možno majú nepresné informácie alebo logicky sú vystrašení, že čo všetko sa môže diať. Nikto tu nejde podkopávať ochranu prírody, to chcem ubezpečiť všetkých. Budeme hľadať denne súzvuk medzi ochranou prírody a normálnym životom,“ prisľúbil.

Už v stredu sa novovymenovaní ministri stretli na celkom prvom rokovaní novej vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko