Na hlavný obsah

Zemetrasenie na východe vážne poškodilo vyše 60 budov, niekoľko rodinných domov musia zbúrať

V Prešovskom kraji naďalej trvá mimoriadna situácia.

Zemetrasenie na východe vážne poškodilo vyše 60 budov, niekoľko rodinných domov musia zbúrať
Škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce. Foto: TASR/Maroš Černý

Viac ako 520 objektov v najviac postihnutých obciach skontrolovali statici v súvislosti s minulotýždňovým zemetrasením na východe Slovenska. Vážne poškodených je vyše 60 budov, zhruba 16 rodinných domov je podľa prvotných obhliadok určených na zbúranie.

V Prešovskom kraji naďalej trvá mimoriadna situácia a pracuje sa na možnostiach pomoci ľuďom postihnutých prírodnou katastrofou. V najviac postihnutých obciach navyše v utorok (17. 10.) večer zaznamenali ďalšie citeľné dotrasy zemetrasenia.

Ako potvrdila seizmologička Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied Lucia Fojtíková, dotras hlásili z obcí Černina, Ďapalovce a Nižná Sitnica.

„Možno bol pocítený aj inde, ale z týchto obcí máme hlásenia. Dotras zaznamenali o 21.28 h, magnitúdo bolo 1,4 a hĺbka 5,1 kilometra. Išlo teda o pomerne slabý otras, ale bol pocítený na viacerých miestach,“ skonštatovala Fojtíková.

Od prvého silného zemetrasenia zaznamenali štyri silnejšie dotrasy, u ktorých sa dala určiť presná poloha. Ďalších zhruba desať bolo miernejších. Dotrasy môžu podľa nej trvať aj niekoľko mesiacov.

Statici ukončili prvotné obhliadky

Podľa prednostu Okresného úradu v Prešove Petra Harvana v utorok 17. októbra statici ukončili prvotné obhliadky poškodených nehnuteľností. Za vážne poškodené označili viac ako 60 nehnuteľností.

Komora stavených inžinierov ponúkla podľa Harvana majiteľom minimálne šestnástich najviac zničených rodinných domov, že im vypracuje statické posudky iba za náklady spojené s cestovným.

Podľa starostu obce Ďapalovce Jána Cmára, v obci majú na zbúranie určených zhruba päť-šesť domov. Ich majitelia sa rozhodnú aj podľa týchto posudkov.

„Po búracích prácach v priebehu minulého týždňa už si ľudia začínajú opravovať drobné trhliny, vo veľkom sa stavajú komíny. Ešte stále chodia likvidátori z poisťovní,“ uviedol k aktuálnej situácii v obci starosta Ďapaloviec. Obec označili ako epicetrum zemetrasenia z 9. októbra so silou 4,9 magnitúda.

Pomoc pre majiteľov poškodených domov

Prednosta Harvan potvrdil, že sa pracuje na rôznych formách pomoci pre majiteľov nehnuteľností zničených či poškodených zemetrasením. V pomoci obyvateľom stále pokračujú aj hasiči.

Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru v Prešove Miroslavy Knišovej ich v minulom týždni zasahovalo v súvislosti so zemetrasením celkovo 132 so 48 kusmi hasičskej techniky, v tomto týždni v prácach pokračovalo 20 príslušníkov s 10 kusmi techniky.

„Hasiči sú nasadzovaní na základe požiadaviek zo strany starostov obcí a pomáhajú najmä pri monitoringu a asanácií poškodených komínov,“ dodala hovorkyňa hasičov. „Mimoriadna situácia vyhlásená v Prešovskom kraji potrvá minimálne do ukončenia prác hasičov a do času, keď nám dá Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR odpoveď,“ doplnil k aktuálnej situácii Harvan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny