Na hlavný obsah

Zo SNS bude v parlamente iba Andrej Danko. Politická kultúra prerazí nové dno, myslí si politológ Štefančík

"Nečaká nás príjemný pohľad na parlamentné diskusie," uviedol Štefančík.

Zo SNS bude v parlamente iba Andrej Danko. Politická kultúra prerazí nové dno, myslí si politológ Štefančík
Predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Ján Krošlák

Do parlamentu sa po sobotných voľbách dostala aj Slovenská národná strana (SNS), na čele s Andrejom Dankom. On sám je však jediným, kto bude túto stranu zastupovať v parlamente. Zvyšok klubu bude pozostávať zo zástupcov rôznych strán, ktoré sa pred voľbami spojili na kandidátke SNS.

Podľa doterajších vyjadrení lídrov a predstaviteľov politických subjektov vyzerá byť koalícia Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS ako pravdepodobná alternatíva. „Nebude to však Andrej Danko, kto zabezpečí celistvosť klubu SNS. Ale Robert Fico. Myslím, že on vie vďačným spôsobom motivovať tých poslancov, ktorí by mali zajačie úmysly,“ myslí si politológ Radoslav Štefančík.

Pre SNS je podľa neho „veľkým sklamaním“ to, že majú v parlamente len jedného poslanca. „Teraz to totiž vyzerá tak, že jedinou ambíciou SNS bolo dostať Andreja Danka do parlamentu. To ostatné je nepodstatné,“ pokračoval.

Šéf SNS počas volebnej noci uviedol, že sa cíti „ako súčasť novej koalície“. Zároveň povedal, že vytvoril blok, ktorý „konkuruje liberalizmu“. Strana získala v parlamente desať kresiel.

Takto vyzerá zloženie poslaneckého klubu SNS:

Číslo na kandidátkeMenoPriezviskoKandidatúra (voľby 2020)Preferenčné hlasy
1.AndrejDankoSNS68 726
5.TomášTarabaĽSNS63 883
150.RudolfHuliakĽSNS58 875
12.MartinaŠimkovičováHlas ľudu27 615
15.RomanMichelkoVlasť25 872
148.IvanŠevčíknekandidoval25 639
20.FilipKuffaĽSNS22 664
21.ŠtefanKuffaĽSNS21 159
130.PeterKotlárnekandidoval13 252
140.PavelĽuptáknekandidoval13 046
Zdroj: Štatistický úrad SR

Odídenci z ĽSNS

Mená ako Tomáš Taraba, Rudolf Huliak či Filip a Štefan Kuffovci v minulosti kandidovali pod hlavičkou Kotlebovej ĽSNS. Tomáš Taraba neskôr odstúpil z postu predsedu strany strany Život-NS. Jej členovia sa stali súčasťou kandidátky SNS. „Klub SNS bude jednoliaty, aj keď v ňom budú poslanci z rôznych strán,“ uviedol Taraba v televízii ta3.

Exšéf strany Život-NS Tomáš Taraba bol počas uplynulého volebného obdobia výraznou postavou parlamentu. Už v minulosti ukázal, že sa dokáže dohodnúť aj s oponentmi naprieč politickým spektrom. Napríklad pri dohode o rodinnom balíčku s Igorom Matovičom.

Štefančíka sme sa preto opýtali, či by Taraba mohol ohroziť pozíciu Andreja Danka. „Pokiaľ nebude v SNS, tak nie. Ale ak by si ho Danko vybral za svojho podpredsedu, viem si predstaviť, že po čase pôjde aj po predsedníckej stoličke. Ak ho dovtedy neodvolajú samotní členovia SNS,“ vysvetlil.

Prerážanie dna v parlamente

Kontroverzným členom kandidátky je napríklad Rudolf Huliak, ktorý spochybňoval klimatické zmeny, o medveďoch tvrdil, že sú „biologickou zbraňou Bruselu“ a komunitu LGBT+ v televízii JOJ 24 označil za „postihnutých ľudí“. Je zároveň členom vedenia poľovníckej komory.

„Bude to bordel. Kombinácia Danko, Taraba, Huliak, Matovič, Pročko, neveští nič dobré. Ak sa títo ľudia stretnú na jednom mieste, nečaká nás príjemný pohľad na parlamentné diskusie,“ predikoval Štefančík vývoj politickej kultúry v parlamente, ktorá tak podľa neho „prerazí dno, ktoré momentálne dosahuje“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko