Na hlavný obsah

Rok od tragédie na Zochovej: Vinník stále nie je právoplatne odsúdený, proces bude pokračovať

Skutok páchateľ oľutoval.

Rok od tragédie na Zochovej: Vinník stále nie je právoplatne odsúdený, proces bude pokračovať
Dušan Dědeček prichádza na súdne pojednávanie. Foto: TASR/Martin Baumann

Od tragickej nehody v centre Bratislavy uplynul rok. Bývalý sekretár slovenského deaflympinského výboru Dušan Dědeček pod vplyvom alkoholu autom usmrtil päť mladých ľudí. Súd ho za to poslal za mreže na 15 rokov. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Proces s Dušanom Dědečkom bude pokračovať o týždeň – 9. októbra.

Nedeľa večer – 2. októbra 2022. Autobusovou zastávkou na Zochovej ulici v Bratislave preletelo auto vo viac ako sto kilometrovej rýchlosti. Za volantom sedel opitý Dušan Dědeček. Nehoda si vyžiadala životy piatich mladých ľudí. Niektorí z nich mali na druhý deň nastúpiť na vysokú školu.

„Ja som to počul na tých schodíkoch. Rýchlo, bum, bum, bum. Celé to trvalo od tej zástavky po ten náraz do desať sekúnd. Viac nie. Dlhšie to netrvalo. Prví tu boli hasiči, súbežne asi so záchrankou a polícia asi v priebehu minúty,“ opísal nehodu svedok nehody Ivan.

„U vodiča sme namerali 1,6 promile, ak sa nemýlim a u spolujazdca jedno promile. To sú stavy vylučujúce spôsobilosť. Ak si niekto v takomto stave sadne za volant a jazdí vozidlom v rýchlosti, ktorú predpokladáme, že bola výrazne vyššia ako je povolená na tomto úseku,“ uviedol v tom čase policajný prezident Štefan Hamran.

Dopravnej nehode na zastávke Zochova v Bratislave z 2. októbra 2022 sa v reportáži venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Dušana Dědečka policajti okamžite po nehode zobrali do väzby. Prokurátor ho obžaloval z obzvlášť závažného zločinu verejného ohrozenia. „Verte mi, že ma to strašne, strašne mrzí a budem ich prosiť do konca života o odpustenie, aj keď sa to asi odpustiť nedá, odpustite prosím,“ uviedol po nehode Dědeček.

Pozostalí rozsudok kritizovali

Dušan Dědeček priznal vinu a svoj skutok oľutoval aj pred súdom. Ten ho na návrh prokurátora poslal na 15 rokov za mreže. Pozostalým sa zdal tento trest prinízky.

„Ak to myslia vážne so spravodlivosťou, nech podajú odvolanie. Ten 15-ročný trest je výsmech rodičom nebohých detí. Nech dostane taký trest, aký si zaslúži,“ uviedol otec zosnulej Natálie Pavol Hamrak.

„Od začiatku ľutuje tohto zbytočného skutku ktorého sa dopustil. Ten trest považujeme za nie dosť malý, ale prísny. Ale prijali sme ho,“ hovoril o rozsudku obhajca Dědečka Jiří Kučera.

Trest sa zdal prinízky aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, prokurátor sa tak musel odvolať. Pojednávanie s Dušanom Dědečkom sa začne na bratislavskom krajskom súde o týždeň – v pondelok, 9. októbra. Za usmrtenie piatich ľudí mu hrozí až doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny