Na hlavný obsah

Zomrela známa slovenská herečka Eva Rysová, mala 91 rokov

Pred pár rokmi sa stiahla z verejného života.

Zomrela známa slovenská herečka Eva Rysová, mala 91 rokov
Herečka Eva Rysová Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vo veku 91 rokov zomrela známa slovenská herečka Eva Rysová. Pred pár rokmi sa stiahla z verejného života. Správu o úmrtí herečky Evy Rysovej so zármutkom prijala RTVS, informáciu ako prvý priniesol portál pluska.sk.

Eva Rysová pôsobila v divadle v Martine, neskôr v Trnave aj Nitre. V roku 1966 sa stala členkou Novej scény. Počas svojej kariéry stvárnila množstvo rolí, okrem divadla sa venovala aj práci v televízii, dabingu a rozhlase.

„S hlbokou ľútosťou sme prijali správu, že nás navždy opustila naša drahá kolegyňa, vynikajúca herečka a dáma s veľkým srdcom, pani Eva Rysová. Štyridsať rokov bola pevnou súčasťou hereckého súboru nášho divadla, v ktorom stvárnila desiatky nezabudnuteľných dramatických i komediálnych postáv. Česť jej pamiatke!“ napísalo Divadlo Nová scéna na svojom facebooku.

Nielen ako na herečku, ale aj ako na pedagogičku na Vysokej škole múzických umení a Cirkevnom konzervatóriu, zaspomínala generálna riaditeľka Novej scény Ingrid Fašiangová. „Vychovala tam celé generácie mladých umelcov,“ uviedla Fašiangová.

„Toľko som s ňou toho porobil v dabingoch v rozhlase a televízii, že si vlastne ani neviem spomenúť, čo všetko to bolo. Pamätám si na jej láskavý úsmev a s pribúdajúcim vekom aj na mierne starecký roztrasený hlas, ktorý bol vždy veľmi dojímavý. Rovnako, ako táto správa,“ reagoval na správu o úmrtí známej slovenskej herečky jej kolega Peter Rúfus.

Na zosnulú slovenskú herečku Evu Rysovú spomínajú viaceré známe osobnosti:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko