Na hlavný obsah

Americkí ornitológovia premenujú desiatky druhov vtákov. Mnohé nesú meno po ľuďoch s kontroverznou minulosťou

Operence sú pomenované po svojich objaviteľoch.

Americkí ornitológovia premenujú desiatky druhov vtákov. Mnohé nesú meno po ľuďoch s kontroverznou minulosťou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Americká ornitologická spoločnosť (AOS) sa chystá premenovať desiatky druhov vtákov tak, aby ich druhové názvy boli úplne neutrálne a neodkazovali na konkrétne osoby.

Niektoré operence v USA a Kanade sú pomenované po svojich objaviteľoch alebo prírodovedcoch. Niekedy môže ísť o ľudí s kontroverznou minulosťou alebo rasistickými názormi. Ornitológovia tvrdia, že je načase, aby sa mená vtákov zakladali na realite a pomáhali lepšie charakterizovať druhy, uviedol portál BBC.

„Zvyk exkluzívneho pomenovania sa vyvinul v 19. storočí, keď sa rozmáhala mizogýnia a rasizmus, a dnes už nefunguje. Je čas zmeniť tento proces a zamerať sa na samotné vtáky, ako by to malo byť,“ uviedla šéfka AOS Judith Scarlová.

Odborná spoločnosť sa chystá prideliť nové názvy približne 70 až 80 druhom vtákov. Chystá sa napríklad na drobného žlto sfarbeného horárika vŕbového. V angličtine sa nazýva Wilsonov horárik podľa prírodovedca Alexandra Wilsona. Rovnaký osud čaká aj močiarnicu mekotavú, ktorá sa v Spojených štátoch nazýva Wilsonova močiarnica.

Ornitológovia už v minulosti upravili niektoré kontroverzné názvy. Napríklad v roku 2020 odstránili odkaz na meno konfederačného generála Johna McCowna pre jeden druh strnádok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet