Na hlavný obsah

Blinken rokoval v Jordánsku: Snaží sa o zapojenie arabských krajín do riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu

Cesta amerického ministra zahraničných vecí pokračuje v Jordánsku.

Blinken rokoval v Jordánsku: Snaží sa o zapojenie arabských krajín do riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu
Minister zahraničných vecí Anthony Blinken sa zúčastňuje stretnutia s jordánskym podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Aymanom Safadim Foto: TASR/AP

Konflikt medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a Izraelom sa nesmie rozšíriť, uviedol dnes (4.11.) americký minister zahraničia Antony Blinken po rokovaní s libanonským premiérom Nadžíbom Mikátím v Jordánsku. Blinken tiež vyjadril „hlboké znepokojenie“ z boja na libanonsko-izraelskej hranici, napísala agentúra Reuters.

Blinken je za posledný mesiac na druhej ceste po Blízkom východe v snahe predísť eskalácii a rozšíreniu vojny. Snaží sa prinútiť arabské krajiny, aby sa zapojili do hľadania riešenia konfliktu. V piatok (3.11.) Blinken navštívil Izrael, v nedeľu a pondelok bude v Turecku, potvrdil dnes Washington.

Blinken Míkátímu poďakoval, že jeho vedeniu bráni zatiahnutie Libanonu do vojny. Libanon je sídlom hnutia Hizballáh, ktoré vedie Hasan Nasralláh. Ten v piatok prvýkrát od prepuknutia bojov medzi Izraelom a Hamásom verejne vystúpil a vyzval arabské krajiny, aby vojnu pomohli zastaviť.

Blinken sa stretol s ministrami viacerých krajín

Spojené štáty sa podľa agentúry AP snažia presvedčiť arabské krajiny, aby sa aktívnejšie podieľali na riešení vojny medzi Hamasom a Izraelom. Šéf jordánskej diplomacie Ajmán Safadí, ktorý dnešné rokovanie v Ammáne zvolal, uviedol, že jeho cieľom je zastaviť vojnu a humanitárnu krízu, ktorú spôsobuje.

Blinken sa počas návštevy Jordánska stretol tiež s ministrami zahraničia Saudskej Arábie, Egypta, Spojených arabských emirátov a Kataru a zástupcami Palestínčanov. Podľa agentúry AP všetci odsúdili izraelskú taktiku používanú proti Hamasu, ktorá podľa nich predstavuje nezákonné kolektívne trestanie palestínskeho ľudu.

Egyptskí predstavitelia uviedli, že medzi arabskými štátmi panuje zhoda nerokovať s USA o povojnovom usporiadaní v Pásme Gazy pred vyhlásením prímeria a dodaní väčšieho objemu humanitárnej pomoci a pohonných látok do Pásma Gazy.

V koordinácii s Katarom Egypt navrhuje šesť až dvanásťhodinové prestávky v bojoch pre dodávky pomoci a evakuáciu zranených, píše AP.

Washington tiež potvrdil, že Blinken v nedeľu pôjde do Turecka. V pondelok sa stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecko oznámilo, že kvôli dianiu v Gaze dočasne odvolalo svojho veľvyslanca v Izraeli, píše AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet