Na hlavný obsah

Bol Napoleonovou poznávacou značkou: Jeden z jeho dvojrohých klobúkov sa predal za rekordnú sumu

Počas svojho života vlastnil asi 120 takýchto klobúkov.

Bol Napoleonovou poznávacou značkou: Jeden z jeho dvojrohých klobúkov sa predal za rekordnú sumu
Klobúk Napoleona Bonaparte je vystavený na výstave v Belgicku. Foto: ČTK/Zheng Huansong/Xinhua News/Profimedia

Dvojrohý klobúk, ktorý zrejme patril francúzskemu panovníkovi a vodcovi Napoleonovi Bonaparte, dosiahol na nedeľnej (19. 11.) aukcii v Paríži rekordnú cenu 1,93 milióna eur. Prekonala tak pôvodný odhad aukčného domu Drouot vo výške 600 000 až 800 000 eur, ako aj predchádzajúci rekord za inú Napoleonovu pokrývku hlavy z roku 2014. Informovala o tom agentúra Reuters aj portál BBC.

„V sále máme 1,5 milióna za Napoleonov klobúk. Tento významný Napoleonov symbol sa predal za 1,5 milióna (bez poplatkov, pozn. redakcie). Je neskoro na ľútosť, je predaný,“ povedal na parížskej aukcii licitátor Jean-Pierre Osenat, keď kladivkom odklepol konečnú sumu za potlesku sály.

Tradičný čierny klobúk z bobrej plsti s dvoma rohmi je Napoleonovým poznávacím znakom, zdôraznil Osenat. Dodal, že vojvodca vlastnil počas svojho života približne 120 takýchto klobúkov.

„Klobúk bol súčasťou jeho imidžu, ktorý si budoval, pretože Napoleon bol mužom komunikácie,“ povedal Osenat. Napoleon vždy nosil klobúk s rohmi zarovnanými tak, aby kopírovali os jeho ramien, zatiaľ čo väčšina ľudí v tom čase ho nosila s rohmi smerujúcimi dopredu a dozadu, pripomenul.

Klobúky, o ktorých sa predpokladá, že ich vlastnil Napoleon, sa pravidelne objavujú na aukciách, poznamenala agentúra Reuters. Aukčný dom Drouot v roku 2014 predal iný klobúk za 1,88 milióna eur. Londýnsky Bonhams potom pred dvoma rokmi ponúkol klobúk s dôkazmi DNA vojvodcu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet