Na hlavný obsah

Do oceánu neďaleko Japonska sa zrútilo americké vojenské lietadlo. Zahynula najmenej jedna osoba

Na palube boli šiesti ľudia.

Do oceánu neďaleko Japonska sa zrútilo americké vojenské lietadlo. Zahynula najmenej jedna osoba
Ilustračná snímka - Bell Boeing V-22 Osprey. Foto: ČTK/AP/Nobuha Endo

Pri stredajšej (29. 11.) havárii amerického vojenského lietadla Osprey zahynula pri pobreží Japonska najmenej jedna osoba. Oznámila to japonská pobrežná stráž. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Jednu osobu v bezvedomí našli v mori asi kilometer od východného pobrežia ostrova Jakušima, v nemocnici následne „potvrdili jej úmrtie“, uviedla pobrežná stráž. Na mieste objavila aj trosky, pravdepodobne tohto lietadla, a prázdny nafukovací záchranný čln.

Japonská pobrežná stráž spresnila, že na palube lietadla bolo šesť ľudí, hoci pôvodne sa udávalo osem osôb. Nikoho z nich však doteraz nenašli a známa nie je ani príčina nehody.

Lietadlo Osprey smerovalo z americkej základne v prefektúre Jamaguči na základňu na ostrove Okinawa. Námestník japonského ministra obrany Hirojuki Mijazawa povedal, že lietadlo sa pokúsilo o núdzové pristátie na mori. Podľa japonskej televízie MBC svedkovia hlásili, že lietadlu pri páde do mora šľahali z ľavého motora plamene.

Americký viacúčelový vojenský konvertoplán Osprey kombinuje funkčnosť vrtuľníka s dlhým doletom a vysokú rýchlosť turbovrtuľového lietadla. Rovnaký typ lietadla sa v auguste zrútil na ostrove Melville pri severnom pobreží Austrálie, pripomína AFP. Zahynuli vtedy traja americkí vojaci, pričom na palube bolo 23 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet