Na hlavný obsah

Dopravcovia začali s blokádou hraníc na východe SR. Chcú tam zostať niekoľko dní

Priechod zablokoval kamiónom a karavanom.

Dopravcovia začali s blokádou hraníc na východe SR. Chcú tam zostať niekoľko dní
Blokáda vo Vyšnom Nemeckom. Foto: RTVS

Na poludnie sa začala na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom blokáda. Tá bráni prejazdu dopravy na Ukrajinu aj smerom z nej.

Kým organizátor podpredseda Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Vladimír Sopúch tvrdí, že koná v mene organizácie, predseda UNAS Stanislav Skala sa spolu so zvyškom autodopravcov od protestu dištancuje.

Koordinátor protestu zablokoval hraničný priechod nákladným autom a karavanom. Chcú tam zostať dva až tri dni, možno aj viac, pokiaľ to situácia dovolí.

Sopúch poslal aj list ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD). Polícia však oficiálny podnet na blokádu nedostala. Preto na hranici riešia situáciu aj príslušníci Policajného zboru.

Informácie o protestu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké priniesla v relácii Aktuálne :24 redaktorka RTVS Lucia Benetínová:

Vo Vyšnom Nemeckom začali štrajkovať aj ukrajinskí kamionisti, ktorí na hranici stoja už niekoľko dní. Sťažujú sa na zlé podmienky.

Aktuálne stojí na hranici zhruba 200 kamiónov, pričom v uplynulých dňoch bola situácia na hranici oveľa horšia. Kolóna siaha po obec Krčava, čo predstavuje zhruba 2,5 kilometra. Predtým na hranici stál rad 800 kamiónov – meral 21 kilometrov.

Protest sa koná s podporou poľských kamionistov, pretože EÚ má opätovne zaviesť povolenky pre ukrajinských kamionistov. Momentálne platí, že sa ukrajinskí nákladní dopravcovia nemusia preukazovať prepravnými povoleniami v rámci celej Únie. Dohoda má platnosť do 30. júna 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny