Na hlavný obsah

E. Heger: Vyvodzujem osobnú zodpovednosť za to, že sme sa nedostali do parlamentu a do vlády

Predseda Demokratov hovoril o budúcnosti strany.

E. Heger: Vyvodzujem osobnú zodpovednosť za to, že sme sa nedostali do parlamentu a do vlády
Dosluhujúci predseda strany Demokrati Eduard Heger. Foto: RTVS

Vedenie strany Demokrati sa čoskoro zmení. Subjekt v utorok (7. 11.) oznámil, že jeho súčasný predseda, expremiér a bývalý minister financií Eduard Heger sa o pozíciu predsedu uchádzať nebude. V rozhovore pre reláciu RTVS Aktuálne :24 to označil za vyvodzovanie osobnej politickej zodpovednosti za to, že sa strana v septembrových voľbách nedostala do parlamentu a vlády.

Heger chce takto prezentovať nový štýl politiky, ktorý sa pokúsi na Slovensku presadiť. Politická strana by podľa neho „mala prežiť“ svojho predsedu.

„Zostávam v strane pôsobiť naďalej, ale strana musí prežiť svojho predsedu, lebo vtedy je zdravá. Ak je tá strana postavená len na svojom predsedovi a on sa musí silou mocou držať stoličky, lebo inak by zanikla, tak to v skutočnosti nie je ani politická strana. Je to len ‚firmička‘ toho daného predsedu, ktorý nevedel vychovať svojich nástupcov,“ skonštatoval.

O budúcnosti strany Demokrati a o vládnom návrhu k pomoci ľuďom s hypotékami sa s predsedom strany Eduardom Hegerom v relácii Aktuálne :24 rozprával moderátor RTVS Vlado Lichvár:

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď avizoval, že by sa mohol uchádzať o post predsedu Demokratov. Heger povedal, že finálne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Najskôr chce svoju víziu predstaviť členskej základni v regiónoch a následne aj samotnej strane. O ďalších záujemcoch o predsednícke kreslo by strana mohla informovať v najbližších týždňoch.

Expremiér priblížil, že od volieb, i keď sa do parlamentu nedostali, Demokratom pribudlo viac ako sto nových členov. Subjekt ich má teda v súčasnosti viac ako 350.

Nezískali štátny príspevok

Keďže strana Demokrati vo voľbách získala 2,93-percentnú podporu voličov, nemala nárok na štátny príspevok za voľby. Od potrebnej trojpercentnej hranice ju delilo zhruba dvetisíc hlasov. Heger však uviedol, že strana je finančne zastabilizovaná, pomohol štátny príspevok strany Spolu z predošlých volieb.

„Mali sme dary a pôžičky primárne, v prevažnej miere od členov, ktorí vedeli, že idú do tohto rizika, a teda vedia, že si budú musieť počkať, kým sa tie pôžičky splatia. Sú s tým v poriadku a preto môžeme povedať, že strana je zastabilizovaná, vyplácame ešte posledné faktúry, väčšina je splatená,“ priblížil dosluhujúci predseda Demokratov

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko