Na hlavný obsah

Francúzske súdy vydali zatykač na sýrskeho prezidenta Bašara Asada

Zatykač sa vzťahuje aj na jeho brata a dvoch generálov.

Francúzske súdy vydali zatykač na sýrskeho prezidenta Bašara Asada
Na archívnej snímke z roku 2021 sýrsky prezident Bašar Asad po odvolení v prezidentských voľbách. Foto: ČTK/AP/Hassan Ammar

Francúzska justícia vydala medzinárodný zatykač na sýrskeho prezidenta Bašara Asada v súvislosti s použitím chemických zbraní v Sýrii v roku 2013. Zatykač sa vzťahuje aj na Asadovho brata a dvoch jeho generálov.

Uviedli to v stredu (15. 11.) žalobcovia, informovala agentúra AFP. V auguste 2013 v oblasti Ghúta juhovýchodne od Damasku použili chemické zbrane. Podľa opozície zahynulo až 1 700 ľudí. Lekári bez hraníc potvrdili 355 mŕtvych, použili vraj sarin. Z útoku sa navzájom obviňovali sýrska vláda a opozičné sily.

Zdroj z justície potvrdil vydanie štyroch zatykačov za podiel na zločinoch proti ľudskosti a na vojnových zločinoch v súvislosti s útokom sarínom neďaleko Damasku v auguste 2013.

Zatykač popri sýrskom vodcovi vystavili aj na jeho brata Máhira Asada, ktorý vedie elitnú jednotku sýrskej armády. Ale aj na generála Ghasana Abbása, ktorý vedie časť výskumného centra CERS zaoberajúceho sa vývojom a výrobou biologických a chemických zbraní a bojových látok, a na šéfa bezpečnosti generála Bassáma Hasana.

Vyšetrujúci sudcovia z oddelenia pre zločiny proti ľudskosti parížskeho súdneho dvora sa zaoberajú chemickými útokmi spáchanými v Sýrii v roku 2013, z ktorých je obviňovaný sýrsky režim, od apríla 2021.

Vyšetrovanie začali v reakcii na trestné oznámenie Sýrskeho centra pre médiá a slobodu prejavu (SCM), iniciatívy Open Society Justice Initiative (OSJI) a Sýrskeho archívu. Vyšetrovanie sa zameriava aj na útoky spáchané v Adre a Dúme.

„Toto rozhodnutie predstavuje historický súdny precedens. Je ďalším víťazstvom obetí, ich rodín a pozostalých. A zároveň krokom k spravodlivosti a trvalému mieru v Sýrii,“ uviedol Mázin Darvíš, zakladateľ a riaditeľ SCM.

Poukázal na to, že k trestnému oznámeniu priložili „priame svedectvá mnohých obetí“, „hĺbkovú analýzu reťazca velenia v sýrskej armáde“ a „stovky dokumentov, vrátane fotografií a videí“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet