Na hlavný obsah

Horskí záchranári varujú pred lavínami v Západných Tatrách

Cez víkend tam miestami pribudlo až 50 centimetrov nového snehu.

Horskí záchranári varujú pred lavínami v Západných Tatrách
Na archívnej snímke meranie výšky spadnutej lavíny v Žiarskej doline. Foto: Vladimír Benko/MV SR

V Západných Tatrách platí pre polohy nad 1 700 metrov nad morom (m n. m.) zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Upozornil, že nebezpečenstvo platí najmä pre muldy a žľaby s orientáciou na severovýchod, východ, juhovýchod až juh so sklonom nad 30 stupňov a aj svahy pod nimi. „Vetrom naviate vankúše a mäkké dosky z nového snehu sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom mechanickom zaťažení, napríklad samostatným lyžiarom alebo snoubordistom. Môže dôjsť aj k samovoľnému uvoľneniu malých a stredných lavín. Najmä tam, kde už sa pred posledným snežením nachádzala súvislá snehová pokrývka,“ uviedol.

V Západných Tatrách pribudlo za poslednú periódu sneženia (piatok – sobota – nedeľa) miestami až 50 centimetrov nového snehu. „V chladnom severozápadnom prúdení počas týchto dní bola teplota vzduchu v rozmedzí mínus desať až mínus 15 stupňov Celzia. Nový sneh ostáva prachový. Intenzívne ho premiestňuje silný vietor, preto má nerovnomerné rozloženie,“ doplnil Chlebovec.

Celková výška snehovej pokrývky nad hranicou lesa sa pohybuje od 40 do 130 centimetrov. „Na záveterných, prevažne na východ a juh orientovaných svahoch sa vetrom previaty nový sneh ukladá do vankúšov a mäkkých dosák. Tie sú nebezpečné na strmých svahoch,“ zdôraznil Chlebovec.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny