Na hlavný obsah

Hrozí zrušenie Národného parku Malá Fatra. Nižší stupeň ochrany by umožnil väčšiu ťažbu dreva a jednoduchšiu výstavbu

Nesúhlasia s tým ochranári.

Hrozí zrušenie Národného parku Malá Fatra. Nižší stupeň ochrany by umožnil väčšiu ťažbu dreva a jednoduchšiu výstavbu
Ilustračná snímka - Národný park Malá Fatra. Foto: RTVS

Malá Fatra môže prísť o národný park. Nahradiť ho chcú prírodným parkom, v ktorom platí nižší stupeň ochrany. Nesúhlasia s tým ochranári. Podľa nich by sa tam po zmene mohlo viac ťažiť drevo a umožní to aj rozšírenie výstavby.

Zámer zrušiť Národný park Malá Fatra oznámil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa na stretnutí so súkromnými vlastníkmi lesa. Do roku 2030 by totiž tri štvrtiny národných parkov, teda aj Malej Fatry, mali byť v bezzásahovom stupni ochrany.

„Zaraďovať do toho územia, ktoré boli po druhej svetovej vojne zalesnené pasienky urbármi, preto, aby mali dostatok dreva do budúcnosti a v súčasnej dobe si povedať, nechajme to na bezzásah, sa javí ako nelogické,“ hovorí predseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milan Ovseník.

Diskusii o Národnom parku Malá Fatra sa v Správach RTVS venoval redaktor Erik Vrábel:

Či ide o oficiálne oznámenie zámeru rezortu životného prostredia zrušiť národný park, zrejmé nie je.

„Žiadne rokovanie o preklasifikovaní Malej Fatry z NP na chránený prírodný park nebol na ministerstve. Neviem v akom kontexte, to včera zaznelo, ale realita je taká, že MF nespĺňa základné štandardy NP,“ tvrdí minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

„Žiadny NP na Slovensku nespĺňa prísne kritéria Medzinárodnej únie ochrany prírody. Minulé vlády sa zaviazali k tomu, aby sme kritéria postupne plnili. Takže nechceme ísť naspäť, chceme ísť vpred smerom k dosiahnutiu týchto kritérií,“ hovorí aktivista, z My sme les Erik Baláž.

Územie európskeho významu

Vedenie Národného parku uviedlo, že Krivánska časť MF má nadnárodný význam. Je to posledné západne položené miesto divokej prírody Karpát. Na pomerne malej ploche je veľa významných rastlinných, ako aj živočíšnych spoločenstiev.

„Zmena spôsobu obhospodarovania územia nemusí mať vplyv len na zníženie územnej ochrany prírody, avšak aj na jeho atraktivitu z hľadiska cestovného ruchu,“ uvádza NP MF v stanovisku na sociálnej sieti.

„Prírodný park na rozdiel od NP nemusí spĺňať také prísne kritéria ochrany prírody a bude tam napríklad v oveľa väčšej miere umožnená ťažba dreva alebo development. To znamená nové lyžiarske strediská, hotely, ochrana bude výrazne nižšia,“ upozorňuje Baláž.

Národný park Malá Fatra je územím európskeho významu a chráneným vtáčím územím. Povinnosťou členských štátov je sledovať tieto plochy a plniť si záväzky bez ohľadu na národnú kategóriu chráneného územia.

Slovensko už raz prehralo súd s Európskou komisiou pre nedostatočnú ochranu hlucháňa hôrneho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny