Na hlavný obsah

I. Matovič chce dôchodcom vyplatiť ďalší mimoriadny príspevok

Vyplatiť by sa mal do 31. marca budúceho roka.

I. Matovič chce dôchodcom vyplatiť ďalší mimoriadny príspevok
Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Seniori by mohli dostať mimoriadny príspevok vypočítaný ako rozdiel medzi sumou 640 eur a 13. dôchodkom vyplateným v roku 2023. Vyplýva to z návrhu novely zákona o 13. dôchodku, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložila skupina poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí a KÚ.

„Ak sa v tomto roku poberateľovi dôchodku vyplatí 13. dôchodok v sume 300 eur, príslušný orgán vyplatí poberateľovi dôchodku do 31. marca 2024 príplatok k 13. dôchodku v sume 340 eur. V zmysle prechodných ustanovení sa príplatok k 13. dôchodku vyplatí len v roku 2024,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

Účinnosť novely sa navrhuje na 1. februára. Príplatok k 13. dôchodku by poberateľom vyplatili do 31. marca 2024.

Poslanci NR SR v stredu (22. 11.) schválili vládny návrh novely zákona o 13. dôchodku. Všetci seniori tak dostanú tento rok okrem 13. dôchodku ešte jeden mimoriadny príspevok vo výške 300 eur.

Už vtedy chcel v pozmeňujúcom návrhu líder hnutia Slovensko Igor Matovič vyplatiť mimoriadny príspevok vypočítaný ako rozdiel medzi sumou 640 eur a 13. dôchodkom vyplateným každému poberateľovi už v novembri. Parlament však s pozmeňujúcim návrhom nesúhlasil.

Predstavitelia Hlasu-SD Peter Pellegrini a Erik Tomáš podľa Matoviča pred voľbami sľúbili seniorom 640 eur už tento rok.

Minister práce Tomáš však avizoval, že Sociálna poisťovňa v tomto roku 13. dôchodky vo výške priemerného dôchodku vyplatiť nedokáže. V roku 2024 majú však poberateľom akejkoľvek formy dôchodku podľa Tomáša vyplatiť 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika