Na hlavný obsah

Jazda autobusom celý mesiac zadarmo či nákup lístkov na internete. Aj to sú zmeny v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji

Kraj prechádza na integrovaný systém.

Jazda autobusom celý mesiac zadarmo či nákup lístkov na internete. Aj to sú zmeny v prímestskej doprave v Banskobystrickom kraji
Na snímke autobus prímestskej dopravy v Banskobystrickom kraji. Foto: RTVS

Cestujúci prímestskou dopravou v Banskobystrickom kraji (BBSK) budú celý január jazdiť zadarmo. Samosprávny kraj prechádza od nového roka na integrovaný dopravný systém. Cestovanie v prímestských autobusoch prinesie viacero zmien. Od pondelka (13. 11.) môžu cestujúci nakupovať lístky online na internete.

Nový intergrovaný systém dopravy zavedú v Banskobystrickom kraji počas mesiaca mobility. „Je tam veľa zmien. Chceme, aby ľudia nemali stres, aby si od 1. 1. nekládli otázky: Čo teraz? Čo nastane? Preto vytvárame mesiac mobility v rámci ktorého ľudia budú môcť cestovať bezplatne na území celého kraja,“ vysvetlil predseda kraja Ondrej Lunter.

Prechodu na integrovaný dopravný systém v Banskobystrickom kraji sa v reportáži v relácii Správy z regiónov venoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

Od prvého januára budúceho roka už budú môcť cestujúci v prímestských autobusoch platiť aj mobilom, smart hodinkami, platobnou kartou či študentským preukazom. „Bude to oveľa jednoduchšie využívať verejnú dopravu, a taktiež bude to oveľa výhodnejšie,“ pokračoval Lunter.

BBSK zároveň spustil e-shop, v ktorom si môžu cestujúci kúpiť predplatné cestovné lístky. Ak tak urobia do konca januára, môžu cestovať aj ďalších 30 dní zadarmo.

„Dnes si pri každej ceste kúpia jednorazový cestovný lístok, pri každom prestupe si musia opätovne kúpiť ten lístok, to znamená, toto je asi tá najväčšia zmena, tejto skupine, ktorá opakovane používa verejnú dopravu odporúčame si nakúpiť predplatné lístky, ktoré, napríklad v prípade 30-dňového, tá zľava môže byť až 17,5 percenta,“ priblížil predseda Integrovaného dopravného systému v BBSK Radoslav Vavruš.

„Práve napojenie s ostatnými druhmi verejnej dopravy si kladie samosprávny kraj za cieľ do budúcna,“ dodal podpredseda BBSK Roman Malatinec. Informácie nájdu obyvatelia Banskobystrického kraja aj na pobočkách Slovenskej pošty alebo vo svojich poštových schránkach.

BBSK zriadi do konca mesiaca osem kontaktných centier na vybraných autobusových staniciach a v kultúrnych inštitúciách, kde si budú môcť cestujúci zakúpiť online lístky aj za pomoci asistencie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika