Na hlavný obsah

Medvede sa pre klimatickú zmenu nemusia ukladať na zimný spánok. Nedostatok spánku môže spôsobiť, že budú agresívnejšie

Kvôli potrave sa môžu aj v zime sťahovať bližšie k ľuďom.

Medvede sa pre klimatickú zmenu nemusia ukladať na zimný spánok. Nedostatok spánku môže spôsobiť, že budú agresívnejšie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Medvede sa pre klimatické zmeny nemusia ukladať na zimný spánok. Kvôli potrave sa môžu aj v zime sťahovať bližšie k ľuďom a pre nedostatok spánku môže byť ich správanie agresívnejšie.

Medveď nepatrí medzi pravých zimných spáčov a v prípade, že bude mať počas chladného počasia dostatok potravy, aktívny môže byť počas celej zimy.

„Medvede sa začnú ukladať na zimný spánok, až keď napadne dostatočná snehová pokrývka s výnimkou gravidných medvedíc, ktoré na prelome januára a februára v brlohoch rodia mláďatá. Medveď sa teda vôbec nemusí uložiť na zimný spánok, ak budú vhodné klimatické podmienky,“ vysvetľuje Jaroslav Slašťan zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh.

Medvede sú pre klimatickú zmenu čoraz aktívnejšie aj v chladnejších mesiacoch, o čom svedčia aj početné výjazdy zásahového tímu.

Zimnému spánku medveďov sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

„V priebehu desiatich dní, sme len na západe mali 80 hlásení. Čo sme niekedy mali za celý mesiac, tak teraz to bolo za dva týždne,“ upozorňuje Marek Veverica zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Západ.

Zmena správania

„Tento rok predpokladáme, že sa medvede budú sťahovať bližšie k ľuďom za účelom vyhľadávania si potravy. Tým pádom vzniká aj určité nebezpečenstvo stretov s človekom, ktoré môže skončiť aj samotným útokom medveďa na človeka,“ dodáva Slašťan.

Pokiaľ sa medveď na zimný spánok neuloží, môže podľa odborníkov dôjsť k zmene jeho správania.

„V podstate sú nervózne. Ako človek, keď nemôže zaspať, tak takisto je aj každý jedinec medveďa. Pokiaľ nezaľahne vtedy, kedy má, v tom danom momente, tak ten jedinec má zvýšenú nervozitu a agresivitu,“ hovorí Veverica.

Väčšie množstvo aktívnych medveďov bude počas zimných mesiacov hlavne v nižších polohách, kde je málo snehu. Pozor si však treba dávať kdekoľvek, pretože medveď sa môže zo zimného spánku kedykoľvek prebudiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko