Na hlavný obsah

Minister Taraba tvrdí, že premnožené vlky páchajú škody na dobytku. Mohlo by sa opäť začať s ich lovom

Aktuálne sú prísne chránené.

Minister Taraba tvrdí, že premnožené vlky páchajú škody na dobytku. Mohlo by sa opäť začať s ich lovom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku by sa mohla znova začať regulácia vlkov. Aktuálne sú prísne chránené a ich plošný odlov nebol možný. Podľa nového ministra životného prostredia sú premnožené a musí sa znížiť ich počet na Slovensku.

Poľovníci by mohli v tejto sezóne odloviť 60 vlkov. Rozhodla o tom pracovná skupina Ministerstva pôdohospodárstva. Návrh musí ešte vyhodnotiť envirorezort, jeho šéf však s reguláciou šeliem súhlasí.

„Premnožený vlk spôsobuje obrovské škody na dobytku, takže postavím sa k tomu hneď ako to dostanem na stôl. Nikto tu nejde nič plošne strieľať, ale premnožené kusy sú absolútne regulovateľné,“ uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Vlkom a ich možnému lovu sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Práve plošného odstrelu sa obávajú ekológovia aj bývalý minister životného prostredia Ján Budaj (teraz Demokrati), ktorý celoročnú ochranu vlka dravého presadil. Podľa neho sa neodstránia len problémové jedince.

„Trochu mi to pripadá ako politické rozhodnutie, ktoré je urobené skôr než sú na stole dáta. Naozaj trofejný odlov môže priniesť viac škody než úžitku,“ myslí si exšéf envirorezortu.

„Myslím si, že neexistujú na to objektívne argumenty, vlk je naozaj dôležitou súčasťou našej prírody. Nemyslím si, že teda strieľanie bez argumentov, ktoré by takýto počin naozaj odôvodnili, je vhodné,“ povedal ekológ a europoslanec Michal Wiezik.

R. Huliak hovorí o viacerých dôvodoch na reguláciu vlkov

Predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životného prostredie si naopak myslí, že dôvodov na reguláciu vlčej populácie je viacero.

„Ja tu nevidím absolútne problém, aby sa populácia vlka dravého, takisto medveďa hnedého, začala poľovnícky a vôbec ľudsky nejakým spôsobom atakovať. Pretože dôjde k tomu, že tieto zvieratá sa nám potom sťahujú do miest a obcí a vznikajú tie problémy,“ skonštatoval predseda výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).

„Viem si predstaviť, že v niektorých regiónoch, kde sú pravidelne nejaké problémy, je možné nejakým spôsobom riešiť túto problematiku a zasiahnuť do populácie, ale vyslovene pod nejakými prísne regulovanými podmienkami,“ dodal zoológ Vladimír Hrúz.

Podobný názor má aj Štátna ochrany prírody, ktorá tvrdí, že celoplošné kvóty neznížia škody spôsobné vlkmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko