Na hlavný obsah

Ministerka Dolinková navrhuje novelu zákona k reforme nemocníc. Chce ňou predísť zatváraniu oddelení pri odchode lekárov

Vláda by sa návrhom mala čoskoro zaoberať.

Ministerka Dolinková navrhuje novelu zákona k reforme nemocníc. Chce ňou predísť zatváraniu oddelení pri odchode lekárov
Zľava ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková a predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda by sa na najbližšom rokovaní mala zaoberať novelou zákona. Tá má zabezpečiť plynulé pokračovanie optimalizácie nemocníc, ale za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti. A to vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie.

Avizovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po stretnutí s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) na pôde rezortu. Požiadala ho, aby šiel návrh v skrátenom legislatívnom konaní.

Stretnutie Fica s Dolinkovou sledovala aj redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Ďakujem za pozitívny prístup, že v skrátenom legislatívnom konaní môžeme ešte tento rok prijať návrh takejto legislatívy. Tá nám zabezpečí plynulé pokračovanie optimalizácie siete nemocníc ako jedného z míľnikov plánu obnovy. Zároveň ale za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti na prechodné obdobie vo všetkých nemocniciach. Aby sa nám nestávali také kritické situácie, že pre odchod lekárov sa nám zo dňa na deň zatvárajú jednotlivé oddelenia,“ povedala ministerka.

Ficove rady pre Dolinkovú

Fico zdôraznil pripravenosť pomôcť jej s akýmikoľvek zmenami, ktoré budú musieť riešiť v skrátenom legislatívnom konaní. Na stretnutí tiež požiadal Dolinkovú, aby mala pri svojej práci dostatok trpezlivosti na kvalitný sociálny dialóg s predstaviteľmi zdravotníckej a lekárskej obce. Vyjadril tiež spokojnosť s časťou programového vyhlásenia vlády, ktorú pripravila.

„Zároveň sme sa zaviazali k zlepšovaniu podmienok. A to pokiaľ ide o poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ako aj pracovných podmienok všetkých lekárov a zdravotníckych pracovníkov,“ dodala ministerka.

Expert na zdravotníctvo ocenil vôľu pokračovať v reforme

Expert na zdravotníctvo hnutia Progresívne Slovensko (PS) Oskar Dvořák ocenil, že premiér aj ministerka prejavili vôľu pokračovať v reforme nemocníc a avizovali potrebu prijatia novely ešte tento rok. Ocenil tiež, že spomenuli potrebu riešenia nedostatku personálu.

„Čo však predseda vlády ani ministerka nespomenuli a čo je zásadné pre slovenské zdravotníctvo, je napríklad ambulantná reforma a najmä aj výstavba nemocníc,“ dodal s tým, že PS bude pozorne sledovať, s čím vláda príde v programovom vyhlásení.

Združenie miest a obcí Slovenska i Asociácia nemocníc Slovenska žiadajú oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Dolinková avizovala, že bude so zástupcami samospráv, miest, obcí aj nemocníc rokovať o téme začiatkom tohto týždňa.

„Nemôžeme spustiť takú optimalizáciu siete nemocníc, keď by bola ohrozená bezpečnosť a dostupnosť cesty pacienta do akéhokoľvek zdravotníckeho zariadenia naprieč Slovenskom,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko