Na hlavný obsah

Ministerstvo hospodárstva podľa NKÚ neúčelne vynaložilo v Dubaji 630-tisíc eur. Exminister Sulík reaguje

Expo v Dubaji bolo podľa Sulíka neho úspechom.

Ministerstvo hospodárstva podľa NKÚ neúčelne vynaložilo v Dubaji 630-tisíc eur. Exminister Sulík reaguje
Exminister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Foto: RTVS

Bývalý minister Richard Sulík (SaS) reagoval na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v kauze Dubaj. Tvrdí, že účasť Slovenska na svetovej výstave Expo v Dubaji bola veľkým úspechom. Najvyšší kontrolný úrad síce kritizuje nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami, avšak podľa správy on ako minister nepochybil.

Štát na expozíciu minul takmer 11 miliónov eur. Z toho len rezort hospodárstva za ňu zaplatil takmer osem miliónov. Počas celej výstavy sa objavovali informácie o netransparentnom čerpaní týchto peňazí. Podľa správy NKÚ z celkového rozpočtu ministerstvo neúčelne vynaložilo až viac ako 630-tisíc eur.

Vyjadrenie Richarda Sulíka k správe NKÚ ku kauze Dubaj zmonitorovala redakcia relácie Ekonomika :24

„Nikde v správe nie je, že štatutár alebo minister, teda ja osobne, som pochybil. Ale keby som bol býval pochybil, tak sa to v tej správe nájde. Túto informáciu mám od šéf NKÚ. Úrad síce konštatuje nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami, ja tvrdím aj preto, lebo som im mohol dodať komplexnejšie informácie, ale, ako hovorí bod jedna, nemal som možnosť vyjadriť sa k správe pred jej zverejnením,“ povedal Sulík na tlačovej besede.

Ku kauze sa v RTVS vyjadril predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR Ľubomír Andrassy. „Naša správa nekonštatuje to, či konkrétna osoba, minister, štátny tajomník alebo generálna kancelárka výstavy, či pochybila priamo tá a tá osoba. My sme konštatovali a popísali sme zistenia, ktoré sú však veľmi ľahko dohľadateľné vo vzťahu k tým osobám, ktoré robili rozhodnutia,“ priblížil.

Riaditeľ NKÚ verí, že zodpovednosť bude vyvodená voči osobám, ktoré niesli zodpovednosť z hľadiska zákona. Na vyvodenie takejto zodpovednosti podľa Andrassyho netreba trestné konanie. „Toto je problém, ktorý si musí vysporiadať ministerstvo,“ konštatoval.

„Ak sme napríklad my v našej správe konštatovali, že došlo k pochybeniu a bola spôsobená škoda tým, že bol vypracovaný projekt, za ktorý sme zaplatili viac ako 110-tisíc eur, ale projekt nášho pavilónu v rámci expa nebol reálne vykonaný, tak potom nasleduje to, čo je správne a čo je zákonné,“ priblížil šéf NKÚ.

Vypočujte si celú reláciu Otvorene s Annou Vargovou s hosťom Ľubomírom Andrassym:

„Ministerstvo malo tento projekt vyhlásiť za zmarenú investíciu, mala prebehnúť škodová komisia a v rámci škodového konania sa malo povedať, či táto strata ide na vrub rezortu, alebo ide aj na vrub konkrétnych zamestnancov alebo zamestnanca, ktorí zle rozhodli,“ vysvetlil Andrassy s tým, že takto vyzerá vyvodzovanie osobnej zodpovednosti.

Následne sa môže ukázať, že pochybenie nie je len na úrovni osobnej zodpovednosti, ale až na trestnoprávnej úrovni.

Richard Sulík sa vyjadril, že NKÚ konštatoval, že nič zo správy o Expe v Dubaji nepostúpil na orgány činné v trestnom konaní.

Téme sa venoval v s relácii Správy RTVS redaktor Oliver Remiáš:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko