Na hlavný obsah

Na pomoc po zemetrasení na východe Slovenska sa vyčlení 1,5 milióna eur

Ničivé zemetrasenie udrelo 9. októbra.

Na pomoc po zemetrasení na východe Slovenska sa vyčlení 1,5 milióna eur
Škody na aute po zemetrasení v obci Baškovce. Foto: TASR/Roman Hanc

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra.

Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí. Z vyčlenenej sumy má ísť 1 156 750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343 250 eur má ísť farnostiam a cirkvám.

„Celkový rozsah škôd predstavuje približne 16 miliónov eur, z toho škody za približne desať miliónov eur vznikli na verejných stavbách a škody približne za šesť miliónov eur vznikli na rodinných domoch. Poškodených zemetrasením bolo viac ako 800 rodinných domov,
19 materských a základných škôl, desiatky obecných úradov a kultúrnych domov, kostolov, farských budov a iných sakrálnych stavieb,“ priblížila vláda v predložených materiáloch.

Pridelená dotácia sa má uvoľniť zo štátneho rozpočtu z kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Vláda skonštatovala, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Slovensku od roku 1930.

Pripomenula, že zástupcovia poškodených obcí s Prešovským samosprávnym krajom požiadali rezort financií o dotáciu pre obce a cirkvi na sanáciu verejných budov, obecných úradov, kultúrnych domov, škôl, kostolov a ďalších stavieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko