Na hlavný obsah

Nová automobilka na východe Slovenska vytvorí tisícky pracovných miest. Na príchod sa pripravujú aj miestne univerzity

Volvo plánuje začať s výrobou vo Valalikoch koncom roka 2026.

Nová automobilka na východe Slovenska vytvorí tisícky pracovných miest. Na príchod sa pripravujú aj miestne univerzity
Výstavba závodu automobilky Volvo vo Valalikoch. Foto: RTVS

Tisícky nových pracovných miest vytvorí na východe Slovenska prichádzajúca automobilka Volvo. Podľa odborníkov to nepochybne zmení celý pracovný trh, a to nielen v košickom regióne. Na príchod veľkého zamestnávateľa sa pripravujú aj miestne univerzity.

Automobilka Volvo plánuje začať s výrobou vo Valalikoch koncom roka 2026. Prácu v nej by si mohlo nájsť 4 500 ľudí.

„S hromadným náborom zamestnancov štartujeme v roku 2025. Ide najmä o operátorov výroby, aby sme koncom roka 2026 boli pripravení na spustenie výroby,“ potvrdil riaditeľ Volvo Car Košice Björn Helldé.

Nové informácie okolo príchodu automobilky zmonitoroval redaktor Ondrej Behún v relácii Správy RTVS z regiónov:

Podľa odborníka na pracovný trh vstup veľkej investície spôsobí rovnaké efekty ako pri automobilkách v Nitre či v Žiline.

„Jednak sa zvýšia priemerné platy v automobilovom priemysle a zároveň sa podľa mňa platy dostanú na úroveň, ktorá bude atraktívna aj pre Slovákov, ktorí odišli zo Slovenska do zahraničia, aby sa vrátili naspäť,“ uviedol riaditeľ komunikácie Profesia Martin Menšík.

Na príchod automobilky Volvo sa pripravujú aj košické univerzity. Napríklad Technická univerzita pravdepodobne prispôsobí niektoré študijné programy.

„Reflektujeme aj požiadavky trhu práce. Znamená to, že každý veľký investor a každá veľká investícia v oblasti priemyslu vytvára priestor na to, aby sme na školách inovovali,“ skonštatoval rektor Technickej univerzity v Košiciach Peter Mésároš.

„V súčasnosti sa zameriavame na stredné odborné školy, ale postupom času dôjde k zintenzívneniu spolupráce aj s univerzitami,“ doplnil riaditeľ Volvo Car Košice.

Nezamestnanosť by mala klesnúť

Do pohybu by sa mali dať aj čísla nezamestnanosti. Ľudí bez práce by na východnom Slovensku malo byť menej. Odborník Menšík však pripomína, že príchod veľkého zamestnávateľa môže spôsobiť aj nedostatok pracovnej sily.

„Tým nedostatkom budú trpieť všetky odvetvia, pretože Volvo zvýši tlak nielen na samotných zamestnancov pre Volvo, ale aj tlak na subdodávateľov. To znamená, že zrazu tu budeme mať veľmi veľký dopyt po nových pracovníkoch,“ dodal s tým, že podobný problém nemusia mať len technické smery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika