Na hlavný obsah

Opoziční poslanci kritizujú preradenie dvoch nemocníc do vyššej kategórie. Z. Dolinková tvrdí, že konala podľa odporúčaní

Mimoriadne preto zasadol zdravotnícky výbor.

Opoziční poslanci kritizujú preradenie dvoch nemocníc do vyššej kategórie. Z. Dolinková tvrdí, že konala podľa odporúčaní
Nemocnica Bory v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Nemocnicu Bory a Kardiocentrum AGEL v Košiciach zaradilo ministerstvo zdravotníctva v programe optimalizácie siete nemocníc do vyššej úrovne. Podľa viacerých poslancov však tieto zariadenia nesplnili príslušné podmienky. Mimoriadne preto zasadol parlamentný výbor pre zdravotníctvo.

Súčasné vedenie rezortu zdravotníctva zaradilo Nemocnicu Bory do vyššej kategórie než navrhovalo bývalé vedenie. Napríklad namiesto základných chirurgických výkonov môže ošetrovať aj akútne ťažké úrazy. V Bratislave už je jedna nemocnica vyššej úrovne, a to Univerzitná Nemocnica Bratislava.

,,Čo hovorí zákon, že ak chceme nemocnice veľké fakultné alebo univerzitné mať dve v jednej oblasti, potrebujeme minimálny spád 900-tisíc poistencov. Samotné ministerské dokumenty hovoria, že v Bratislave máme poistencov spádovosť iba 780-tisíc,“ uviedol poslanec Oskar Dvořák (PS).

Téme sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Podľa opozičných poslancov z SaS je problém v tom, že v spádovosť zahrňa len ľudí s trvalým pobytom, na čo upozornili aj koaliční poslanci.

,,V Bratislave máme okolo 900-tisíc ľudí. Na Bratislavskom samosprávnom kraji sme opakovane analyzovali počty pacientov, ktorí tu bývajú, zdržiavajú sa, no nemusia mať trvalý alebo prechodný pobyt,“ vysvetlil poslanec Tomáš Szalay (SaS).

Ministerka obhajuje svoje kroky

Problém videli aj pri Kardiocentre AGEL v košickej mestskej časti Šaca, ktoré ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) zaradila tiež do vyššej štvrtej kategórie.

,,Ak je 3,5-miliónový Berlín, ktorý má jedno veľké kardiocentrum, a 250-tisícové Košice majú dve, tak mi to nepríde úplne normálne,“ myslí si poslanec Peter Stachura (KDH).

Ministerka zdravotníctva tvrdí, že jej kroky vychádzali z rozhodnutí Rady pre tvorbu siete kategorizovaných nemocníc. ,,Obidve nemocnice – aj Bratislava Bory, aj Kardiocentrum Šaca boli zaradené striktne v súlade s odporúčaniami komisie, ktorá to rozhodla,“ uviedla.

Podľa generálneho riaditeľa Nemocnice Bory Petra Lednického by nemocnica pri nižšom zaradení napríklad nemohla vykonávať špecializované zákony, na ktoré má prístroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko