Na hlavný obsah

Poznáme prvých kandidátov na post prezidenta. Dôležité bude, koho podporí Smer a Hlas, hovorí politológ

Kandidatúru zvažuje aj predseda parlamentu Peter Pellegrini.

Poznáme prvých kandidátov na post prezidenta. Dôležité bude, koho podporí Smer a Hlas, hovorí politológ
Ivan Korčok (vľavo) a Ján Kubiš (v strede) už svoju kandidatúru na post prezidenta oznámili. Peter Pellegrini (vpravo) ju ešte zvažuje. Foto: RTVS

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) pripustil, že by sa mohol uchádzať o post prezidenta. Oficiálne zatiaľ svoj záujem o kandidatúru oznámili bývalí ministri zahraničných vecí Ivan Korčok a Ján Kubiš.

Ako prvý splnil podmienku uchádzať sa o prezidentský úrad bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Ako nezávislý občiansky kandidát potreboval získať minimálne 15-tisíc podpisov od občanov.

,,Za dva mesiace od oznámenia mojej kandidatúry sa mi podarilo zozbierať potrebný počet podpisov pod petíciu ako občianskeho kandidáta. Po pokračujúcom zbere podpisov sa vydávam na cestu za občanmi po celom Slovensku,“ uviedol.

Kandidátom na post prezidenta SR sa v Správach RTVS venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Ďalším kandidátom chce byť exminister zahraničných vecí Ján Kubiš. Potrebných 15-tisíc podpisov zatiaľ nemá.

,,Prakticky som si začal robiť prípravné kroky ďaleko neskôr, než napríklad pán Korčok. Zber podpisov pokračuje pomerne úspešne. Nikoho neprekvapí, že sa musím nejakým spôsobom zviditeľniť, pretože desať rokov som bol mimo Slovenskej republiky,“ priblížil Kubiš.

Kandidatúru na post prezidenta zvažuje aj súčasný predseda parlamentu Peter Pellegrini. ,,Túto tému som nevylúčil a teda je to stále otvorená otázka, ktorú v najbližších týždňoch budeme musieť aj v strane Hlas, a ja osobne, nejakým spôsobom rozlúsknuť,“ vyhlásil pre RTVS.

Pribudnúť môžu aj kandidáti politických strán. Tí by potrebovali získať aspoň 15 hlasov poslancov Národnej rady SR.

,,Určite pán Korčok, ako aj pán Kubiš, budú patriť medzi vážnych kandidátov na post prezidenta. Ale pokiaľ nepoznáme kandidáta, ktorého podporí strana Smer, ako aj strana Hlas, tak si myslím, že je ešte predčasné hovoriť o tom, ako to celé nakoniec môže dopadnúť,“ skonštatoval politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Prezidentské voľby by sa mali uskutočniť najneskôr do polovice apríla. Podľa politológa možným kandidátom nezostáva veľa času na to, aby oficiálne potvrdili svoj záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko