Na hlavný obsah

Predstaviteľ Hamasu chce zničiť Izrael. Pohrozil zopakovaním krvavého masakru, ktorý konflikt rozpútal

Existenciu Izraela označil za nelogickú.

Predstaviteľ Hamasu chce zničiť Izrael. Pohrozil zopakovaním krvavého masakru, ktorý konflikt rozpútal
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ politického krídla palestínskeho islamistického hnutia Hamas Ghádza Hamad v rozhovore s libanonskou televíziou pohrozil, že skupina zopakuje krvavý útok na Izrael, ktorý vykonala 7. októbra, a vyjadril želanie zničiť Izrael.

Rozhovor s titulkami v nedeľu (29. 10.) na sieti X zverejnila mimovládna organizácia Middle East Media Research Institute (MEMRI). Príspevok zdieľal aj britský minister zahraničia James Cleverly a napísal k tomu: „Ako môže byť mier, keď Hamas usiluje o likvidáciu Izraela?“

„Izrael je krajina, ktorá na našom území nemá čo robiť. Musíme túto krajinu odstrániť, pretože predstavuje bezpečnostnú, vojenskú a politickú katastrofu pre arabský a islamský národ. Nehanbíme sa to povedať,“ uviedol Hamad v rozhovore LBC TV 24. októbra.

V rozhovore označil existenciu Izraela za „nelogickú“ s tým, že ho treba odstrániť z palestínskeho územia.

„Musíme dať Izraelu lekciu a urobíme to znova a znovu,“ povedal a prehláslíl, že útok zo 7. októbra bol iba začiatok a že Hamas túto operáciu pokojne bude opakovať štyrikrát.

„Budeme za to musieť zaplatiť daň? Áno, sme pripravení za to zaplatiť. Nazývajú nás národom mučeníkov a sme hrdí na to, že obetujeme mučeníkov,“ povedal. Hamad tiež vyhlásil, že Hamas 7. októbra „nechcel ublížiť civilistom“, ale „došlo ku komplikáciám“.

Tisíce obetí na oboch stranách

Podľa izraelských úradov si útok Hamasu vyžiadal životy 1 400 ľudí, a to prevažne civilistov. Izrael v odvete začal vojnu proti Hamasu v pásme Gazy. O život odvtedy v pásme Gazy podľa tamojších úradov prišlo takmer 8 800 ľudí.

Denník The Times of Israel v tejto súvislosti píše, že Hamas „opakuje klamlivú mantru“, že nechcel útočiť na civilistov. V posledných troch týždňoch sa podľa denníka objavili presvedčivé dôkazy o tom, že velitelia Hamasu dávali priame pokyny útočiť na civilistov.

„Sme obeťou okupácie. Bodka. Preto by nám nikto nemal vyčítať, čo robíme. Siedmeho októbra, 10. októbra, miliónteho októbra. Všetko, čo robíme, je ospravedlniteľné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet