Na hlavný obsah

Rusko reaguje na zmrazenie majetku v Česku: Moskva teraz preverí jeho vlastníctvo v krajine

Odvetné kroky avizoval hovorca Kremľa.

Rusko reaguje na zmrazenie majetku v Česku: Moskva teraz preverí jeho vlastníctvo v krajine
Na ilustračnej snímke Praha. Foto: Unsplash

Kremeľ zvažuje odpoveď na krok Českej republiky, ktorej vláda v stredu (15. 11.) schválila pridanie podniku pre správu ruského majetku v zahraničí na národný sankčný zoznam. Rozhodla tým o zmrazení jeho majetku.

Podľa agentúry TASS to vo štvrtok (16. 11.) povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ruské úrady podľa neho teraz preskúmajú, aký majetok má Česko v Rusku.

„Tento hlboko antiruský postoj českých úradov, samozrejme, vyvoláva úplné rozpaky a tento postoj kategoricky odmietame,“ uviedol Peskov.

„Teraz treba zanalyzovať, čo tu Česi majú,“ odpovedal podľa TASS kremeľský hovorca na otázku, či sa Moskva chystá podniknúť odvetné kroky. „Je jasné, že v prípade formalizovania nepriateľských krokov bude, samozrejme, nasledovať naša odpoveď,“ uviedol.

Ruský podnik, ktorého pridanie na český sankčný zoznam v stredu schválila vláda, prevádzkuje a spravuje v Česku mnohé nehnuteľností v majetku Ruskej federácie. Ide prevažne o tie v Prahe alebo Karlových Varoch.

Podnik Goszagransobnost spadá pod správu záležitostí prezidenta Ruskej federácie. Český minister Ján Lipavský v stredu po rokovaní vlády povedal, že z príjmov tejto agentúry je priamo financovaný ruský režim, ktorý vedie vojnu na Ukrajine.

Podľa vyjadrenia premiéra Petra Fialu na sieti X sa Česko bude snažiť presvedčiť aj ostatné štáty EÚ, aby tiež zmrazili majetok daného podniku.

Podľa agentúry TASS sa zmrazenie majetku týka desiatok bytov, ktoré ruský podnik v Česku prenajíma. Agentúra pripomenula, že opatrenie sa netýka objektov ruskej diplomatickej misie, ako sú ruská ambasáda alebo rezidencia ruského veľvyslanca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet