Na hlavný obsah

Predali majetok za milióny, no nemajú ani cent. Rybársky zväz tvrdí, že ich podviedli, investor to odmieta

Kedysi funkčné výrobné stredisko násad pstruhov dnes pripomína zarastenú džungľu.

Predali majetok za milióny, no nemajú ani cent. Rybársky zväz tvrdí, že ich podviedli, investor to odmieta
Rybári prišli o majetok aj peniaze. Foto: RTVS

Slovenský rybársky zväz sa nevie dostať k peniazom za predaj výrobného strediska v Považskej Bystrici. Problémom je zmluva, ktorú podpísali bývalí štatutári zväzu so súkromnou developerskou spoločnosťou.

Rybári tvrdia, že ich firma podviedla. Developer sa bráni, že nesplnili podmienky zmluvy a nemajú tak nárok na peniaze. Kedysi funkčné výrobné stredisko násad pstruhov dnes pripomína zarastenú džungľu.

Predaju výrobného strediska sa v relácii Reportéri venoval reportérka Jana Šamová. Pozrite si celú reportáž:

„Pre mňa je to strašne smutný pohľad. S tým strediskom sme mali ozaj iné zámery, odpredať ho a tie peniaze použiť na výstavbu nového strediska,“ priblížil tajomník Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Bohuš Cintula. Podľa Cintulu mal majetok podľa znaleckého posudku hodnotu 2,1 milióna eur.

„Keď mi niekto za 2,1 milióna ponúka 3,4 a nemá žiadnu históriu, je založený rok predtým a hospodársky výsledok má mínus jedno euro? Tak na to nepotrebujem mať vysokú školu, aby som to zastavil,“ ozrejmil viceprezident trenčianskeho SRZ Jozef Lauš.

Podľa advokátky, ktorá SRZ obhajuje, najväčší problém vznikol tým, že pôvodne uzavreli zmluvu o uzavretí budúcej kúpnej zmluvy. V nej boli stanovené isté podmienky a následne bola uzavretá kúpna zmluva, kde podmienky boli odlišné.

Rybári firme dôverovali

Zmluva obsahuje viac ako stovku dokumentov, ktoré rybári nedokážu zabezpečiť a tým pádom nemajú nárok na peniaze. Podpísali ju vtedajší štatutári zväzu.

„Ja som to postavil na dôveru, že keď sme sa raz dohodli na nejakej zmluve aj budúcej zmluve, že platí to, čo je tam. Ani vo sne by mi nenapadlo, že by niekto zmluvu zneužil a otočil to inak,“ vysvetlil bývalý tajomník SRZ Ľuboš Javor.

RTVS hľadala konateľa firmy, ktorá stojí za kúpou rybochovného strediska. Na adrese, kde mali podľa obchodného registra sídliť, sme nenašli. Podarilo sa nám s nimi skontaktovať telefonicky a dohodnúť si osobné stretnutie, ku ktorému nakoniec nedošlo. Redakcia dostala od spoločnosti písomnú odpoveď.

„Medzi Slovenským rybárskym zväzom a spoločnosťou MINT SOLUTIONS s.r.o. je vedené súdne konanie. Podľa zatiaľ neprávoplatného rozsudku Okresného súdu v Považskej Bystrici je kúpna zmluva platná. Slovenskému rybárskemu zväzu doposiaľ nevzniklo právo na zaplatenie kúpnej ceny pre nesplnenia si povinností, ku ktorým sa v zmluve zaviazal,“ uviedla spoločnosť.

Podľa advokátky SRZ rybári nemajú ani majetok, ani zaplatené a podľa rozhodnutia súdu je táto situácia v poriadku. „Podľa môjho názoru je to zneužitie ustanovení zákona v prospech kupujúceho, za tým účelom, aby kúpnu cenu zrejme zaplatiť nemusel,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny