Na hlavný obsah

Samosprávy nemajú peniaze na opatrovateľky. Eurofondy nepovažujú za dlhodobé riešenie

Ministerstvo práce avizuje systémové zmeny.

Samosprávy nemajú peniaze na opatrovateľky. Eurofondy nepovažujú za dlhodobé riešenie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Fyzicky náročná práca za nízke ohodnotenie a bez istoty budúcnosti. Financovanie terénnej opatrovateľskej služby opäť prináša samosprávam problémy. V súčasnosti na tento účel využívajú eurofondy, no podľa miest a obcí to nie je dlhodobé riešenie.

Pani Daniela a Edita opatrujú seniorov v Novej Bani. Aj ich trápi nízka mzda. „Určite je to veľmi náročné a myslím si, keď je niekto samoživiteľ, alebo žije sám v domácnosti, tak je veľmi náročné vyžiť z týchto platov. Ja konkrétne poberám minimálnu mzdu,“ uviedla opatrovateľka Edita Lauková.

Na problémy s financovaním opatrovateliek sa v relácii Aktuálne :24 pozrel redaktor RTVS Alexander Ernest:

Keďže samosprávy na ich platy často nemajú peniaze, využívajú európske projekty. „Pre nás je najefektívnejšie, vzhľadom na dlhodobú udržateľnosť zabezpečenia tejto služby, aby sme mohli čerpať tieto prostriedky. A aby sme nemuseli preniesť bremeno len na plecia klientov a samospráv,“ povedal primátor mesta Nová Baňa Branislav Jaďuď.

Dochádza k výpadkom

Peniaze z eurofondov sa však viažu na konkrétne projekty a pri ich ukončení dochádza k výpadkom.

„Samozrejme, že máme obavy, lebo zmluva nám končí koncom mesiaca. A ako máme avizované, nová začína až od januára. Mesiac máme hluchý,“ podotkla opatrovateľka Daniela Hanulová. Riešením celej situácie by mohlo byť zefektívnenie financovania celej oblasti.

„Nemôžeme sa stále len spoliehať na to, že financovanie príde z Európskej únie. Musíme si vytvoriť vlastné mechanizmy, ako táto služba bude financovaná,“ povedala poslankyňa Európskeho parlamentu Miriam Lexmann.

Ministerstvo práce v tejto oblasti avizuje systémové zmeny. „Nový systém financovania, ktorý sa bude týkať aj opatrovateľskej služby, bude postavený na príspevku na starostlivosť, ktorý umožní odkázanej osobe vybrať si a zabezpečiť si sociálnu službu (vrátane opatrovateľskej služby), ktorú potrebuje na svoju podporu,“ vysvetlil rezort.

Reforma financovania sociálnych služieb sa má podľa harmonogramu schváliť do konca roka 2025. Opatrovatelia naďalej poukazujú na to, aby sa ich profesia nielen zatraktívnila, no zároveň, aby štát či samosprávy do nej investovali viac financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika