Na hlavný obsah

Šéf SNS chce národné menu v reštauráciách. Zástupcovia turizmu odkazujú, že slovenské jedlá v prevádzkach už ponúkajú

Viacerí prevádzkari vyjadrili nepochopenie.

Šéf SNS chce národné menu v reštauráciách. Zástupcovia turizmu odkazujú, že slovenské jedlá v prevádzkach už ponúkajú
Šéf SNS Andrej Danko hovorí o národnom menu v reštauráciách. Foto: RTVS

SNS uvažuje o vytvorení národného menu pre reštaurácie. Predseda národniarov Andrej Danko síce takúto myšlienku načrtol, bližšie ju nekonkretizoval. Nami oslovení zástupcovia turizmu odkazujú, že väčšina reštaurácií ponúka slovenské jedlá už teraz.

Po národnom železničnom dopravcovi zrejme budeme mať na Slovensku aj národné menu v reštauráciách.

„Môžeme sa začať baviť o nejakom národnom menu tak, ako máte v Rakúsku. Viete, že máte tri polievky: goulash suppe, fritaten suppe a máte nejaké hlavné národné jedlá,“ opisoval ideu Danko. Svoj zámer zatiaľ bližšie nekonkretizoval. Nie je tak jasné, pre koho a či bude národné menu povinné.

Myšlienke A. Danka o zavedení národného menu v reštauráciách sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktori Ivana Ratkovská a Ivan Tománek:

Ako sa na takýto nápad pozerajú ministri a aké jedlo podľa nich nesmie chýbať?

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD): „Pečené kura s ryžou a keďže pochádzam z tých južných obcí, tak vždy sme mali kačacie hody až do decembra.“

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS): „Ja som dosť prešiel na šaláty, takže neviem.“

Šéf rezortu práce Erik Tomáš (Hlas-SD): „Som milovník bryndzových halušiek, čiže vôbec mi to neprekáža.“

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD): „Chvíľku som mal problém s prívarkami, ale už som si aj na ne zvykol. V reštauráciách si až také veci nedávam.“

Minister investícií Richard Raši (Hlas-SD): „Ja teda doteraz čo som bol v reštauráciách, tak všade mali slovenské menu.“

Prevádzky slovenské jedlá už ponúkajú

Nami oslovená prevádzka prízvukuje, že bez toho, aby o tom rozhodol štát, slovenské jedlá ako kapustnica, bryndzové halušky a pirohy, má na jedálnom lístku už 23 rokov. Riaditeľka hotela v Starej Lesnej Júlia Szaffková sa s myšlienkou národného menu nestotožňuje.

„Existujú rôzne reštaurácie, neviem si predstaviť thajskú reštauráciu, čínsku reštauráciu, aby mali povinnosť podávať toto jedlo,“ skonštatovala.

„Vysoké Tatry tým, že sú typická turistická destinácia, tak prakticky každá reštaurácia už má slovenské jedlá zaradené vo svojom menu,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Na myšlienku koaličnej SNS zareagovali sociálne siete, nápad nezostal bez povšimnutia ani v susednej Českej republike. „Halušky v sushi bare? Dankova SNS chce zaviesť v reštauráciách na Slovensku národné menu,“ znel titulok portálu novinky.cz.

Ešte ako minister financií prišiel Igor Matovič v rámci daňovej revolúcie s návrhom, aby reštaurácie podávali k jedlu krčah vody zadarmo. Nekonala sa však ani daňová, ani gastronomická revolúcia. Od budúceho týždňa bude mať na stole tému turizmu Dušan Keketi (SNS) zatiaľ ako minister bez kresla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko