Na hlavný obsah

Slováci si zabezpečili miesto v treťom výkonnostnom koši. Na týchto súperov môžu naraziť v skupine na ME

Kvalifikáciu definitívne uzavrú utorkové zápasy.

Slováci si zabezpečili miesto v treťom výkonnostnom koši. Na týchto súperov môžu naraziť v skupine na ME
Na snímke gólová radosť slovenských futbalistov. Foto: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia postúpila tretíkrát v rade na európsky šampionát. Miestenku medzi 24 účastníkov si zverenci Francesca Calzonu zabezpečili na domácej pôde, keď zdolali Island 4:2.

Hoci by sa mohlo zdať, že v záverečnom dueli proti Bosne a Hercegovine už o nič nešlo, nebolo tomu úplne tak. Sokoli bojovali o lepšiu pozíciu v koši pri žrebe turnaja, ktorý sa uskutoční 2. decembra v Hamburgu.

Po výhre 2:1 sa tak Slovákom podarilo splniť cieľ a posunúť sa do vyššieho, konkrétne tretieho výkonnostného koša.

Prvý kôš je takmer definitívne jasný

Na kontinentálnom šampionáte sa predstaví 24 celkov, ktoré pri žrebe rozdelia do štyroch košov podľa rebríčka na základe výsledkov dosiahnutých v kvalifikácii. Najdôležitejším kritériom je konečné umiestnenie v kvalifikačnej skupine.

Na EURO sa kvalifikovali celky, ktoré obsadili v skupine prvé dve priečky. Platí, že desať víťazov skupín musí byť vyššie ako desať postupujúcich z druhých miest. Druhým kritériom je počet získaných bodov s tým, že body získané proti poslednému tímu sa v šesťčlennej skupine škrtajú.

Pre Slovákov bola výhra v Zenici dôležitá, lebo si pripísali tri body a so 16 bodmi tak predbehli rovnako postupujúcich Srbov, ktorí získali len 14 bodov.

V Hamburgu vyžrebujú s istotou z prvého koša hostiteľov Nemcov a istých víťazov skupín: Portugalcov, Francúzov, Španielov a Belgičanov. S najväčšou pravdepodobnosťou budú v prvom koši aj Angličania. Tých by mohli po poslednom kole predbehnúť ešte Dáni alebo Turci.

Pravdepodobnosť je však nízka, keďže Angličania majú výrazne plusové skóre (+ 18) a Dáni a Turci by museli svojich protivníkov (Severné Írsko, respektíve Wales) zdolať rozdielom triedy. Anglicko má v porovnaní s Tureckom (+7) a Dánskom (+6) lepšie skóre. Turci sa nachádzajú len v päťčlennej skupine, a tak sa im žiadne body neodpočítavajú.

Druhý a tretí kôš s možnými zmenami

V druhom koši sa so 100-percentnou istotou objavia Rakúšania a Maďari. Rakúšania získali v F-skupine 19 bodov, na prvé Belgicko, ktoré bude v prvom koši, stratili len bod.

Hoci Maďari ovládli G-skupinu, nájdeme ich až v druhom koši, pretože na konte majú len 18 bodov, čo je menej ako Portugalsko, Francúzsko, Španielsko a Belgicko. Obaja naši geografickí susedia sú tak potenciálnymi súpermi Slovákov na šampionáte.

V treťom koši sa s určitosťou objavia Slováci a Škóti. Proti ostrovanom tak s určitosťou na ME hrať nebudeme. V treťom koši by mali byť aj Holanďania, ktorí potrebujú vyťažiť zo súboja s Gibraltárom aspoň bod. V prípade Holandska je jasné, že skupinu, ktorej suverénne kraľujú Francúzi, už nevyhrá a nebude mať ani viac bodov ako Rakúsko v druhej skupine.

Z posledného koša vytiahnu v Hamburgu aj tri mužstvá, ktoré sa dodatočne kvalifikujú cez Ligu národov.

Česi, Moldavci, Taliani alebo Ukrajinci

Kvalifikácia pokračuje poslednými zápasmi v pondelok 20. novembra a v utorok 21. novembra.

Už pondelkové (20. 11.) zápasy rozlúsknu viacero otáznikov, ktoré visia aj nad Českom či Talianskom, ale aj Ukrajinou a Moldavskom.

Skupinu E aktuálne vedú istí postupujúci Albánci, druhí sú Česi. Tí majú všetko vo svojich rukách. Ak zdolajú Moldavcov alebo s nimi aspoň remizujú, postúpia na šampionát. Teoreticky by mohli vyhrať aj skupinu, to by však museli Albánci s poslednými Faerskými ostrovami prehrať. Ak aj Česi postúpia, je vysoko pravdepodobné, že sa ocitnú až vo štvrtom koši.

O účasť na šampionáte zabojujú vo vzájomnom súboji C-skupiny aj Taliani a Ukrajinci. Talianom postačuje na postup aj remíza, Ukrajinci musia zvíťaziť za tri body. Ak si chcú obaja zachovať príslušnosť v treťom koši, musia bodovať naplno.

O druhú postupovú priečku prebehne priamy súboj aj v H-skupine medzi Slovinskom a Kazachstanom. Kazachstan sa na šampionát dostane ak zdolá Slovinsko a pripíše si plný počet bodov. Slovincom stačí, ak neprehrajú a za remízu získajú aspoň bod. Ak chcú byť Slovinci v treťom koši musia získať tri body.

Takto by vyzeralo nasadenie do košov, ak by žreb skupín EURO 2024 prebiehal dnes:

Kôš č. 1: Nemecko, Portugalsko, Francúzsko, Španielsko, Belgicko, Anglicko

Kôš č. 2: Maďarsko, Turecko, Dánsko, Albánsko, Rumunsko, Rakúsko

Kôš č. 3: Škótsko, SLOVENSKO, Holandsko, Srbsko, Chorvátsko, Taliansko

Kôš č. 4: Slovinsko, Česko, Švajčiarsko, víťaz play-off A-skupiny Ligy národov, víťaz play-off B-skupiny Ligy národov, víťaz play-off C-skupiny Ligy národov

  • hrubším písmom sú zvýraznené postupujúce tímy, ktoré majú svoju pozíciu v jednom z košov istú

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport