Na hlavný obsah

Slovensko rozšíri zákaz dovozu tovaru z Ukrajiny o ďalšie potraviny

Vláda reaguje na podrobný krok Maďarska a Poľska.

Slovensko rozšíri zákaz dovozu tovaru z Ukrajiny o ďalšie potraviny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko rozšíri súčasný jednostranný zákaz dovozu štyroch poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny o ďalšie potraviny a tovary. Sprísni tiež pravidlá tranzitu zásielok s týmto nákladom cez svoje územie.

Vyplýva to zo stredajšieho rozhodnutia vlády. Ministerstvo pôdohospodárstva v návrhu uviedlo, že opatrenie treba prijať okrem iného z dôvodu absencie celoeurópskeho riešenia ohľadom ukrajinského tovaru.

Už v septembri vtedajší kabinet rozhodol, že Slovensko ďalej neumožní dovoz ukrajinskej pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien.

Reagoval tak na podrobný krok Maďarska a Poľska po tom, ako Európska komisia uviedla, že nepredĺži embargo na dovoz týchto štyroch druhov poľnohospodárskeho tovaru do únijných krajín susediacich s Ukrajinou.

Vláda premiéra Roberta Fica uložila príslušným ministrom, aby zabezpečili zákaz dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny a tiež zavedenie osobitného režimu tranzitu zásielok s určeným tovarom cez Slovensko.

Zoznam komodít stanovuje minister pôdohospodárstva. Podľa dokumentu, ktorý prerokovala vláda, sa opatrenia budú vzťahovať nielen na spomínané štyri komodity z Ukrajiny, ale tiež napríklad na med, pšeničnú múku, slad či trstinový a repný cukor.

Slovensko najprv tento rok na jar jednostranne zakázalo dovoz troch desiatok rôznych poľnohospodárskych produktov a potravín vrátane obilia z Ukrajiny.

Toto opatrenie potom zrušili v reakcii na dohodu Európskej komisie s piatimi členskými krajinami o zavedení únijných ochranných opatrení na dovoz vybraných produktov z Ukrajiny. Platnosť nariadenia EÚ sa skončila v polovici septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika