Na hlavný obsah

Slovensku hrozí prepadnutie takmer dvoch miliárd eur v eurofondoch. Vyčerpať ich musí do konca roka

Vláda prišla s čiastočným riešením.

Slovensku hrozí prepadnutie takmer dvoch miliárd eur v eurofondoch. Vyčerpať ich musí do konca roka
Zľava: Minister investícií Richard Raši, podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (obaja Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák, koláž RTVS

Z programového obdobia 2014 až 2020 musíme do konca roka vyčerpať ešte takmer dve miliardy eur, inak prepadnú. Upozornil na to minister investícii a regionálneho rozvoja Richard Raši (Hlas-SD).

Zhruba 500 miliónov vláda podľa neho použije na riešenie energetickej krízy, 70 miliónov eur na podporu následkov utečeneckej krízy. Viac ako 1,3 miliardy pôjde na zazmluvnené projekty, ktoré sa musia dokončiť a vyplatiť do 31. decembra.

Čerpaniu eurofondov sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Denisa Žilová:

Minister Raši upozornil aj na nevyčerpaných 450 miliónov eur z programu Kvalita životného prostredia. Tie nám na poslednú chvíľu eurokomisia umožnila použiť na riešenie energetickej krízy.

„A 450 miliónov eur, ktoré mali ísť na ochranu nášho životného prostredia, na vodu, na budovanie vodovodov, na kanalizácie a likvidáciu skládok, takto záchranným opatrením musíme presúvať na riešenie energetickej krízy,“ uviedol Raši.

V ďalšom programovom období sa podľa neho musí na životné prostredie vyčleniť o 250 miliónov eur viac. Raši informoval aj o novom programovom období na roky 2021 až 2027, z ktorého sme zatiaľ nevyčerpali nič.

Podpredseda vlády pre plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) doplnil, že Slovensko bude mať problém aj s čerpaním peňazí z plánu obnovy. Do roku 2026 musíme minúť takmer 6,5 miliardy eur, pričom 1,2 miliardy sme už dostali, na viac ako 800 miliónov čakáme.

„Snažíme sa ukončiť všetky naše domáce schvaľovacie kroky v rámci podania štvrtej žiadosti o platbu. Mala by prebehnúť v priebehu decembra. Tu ide o čiastku 924 miliónov eur,“ povedal Kmec.

Na vládu predkladá materiál s opatreniami, ktoré ministerstvá ako vykonávatelia musia naplniť v budúcom roku, aby sme mohli požiadať o piatu a šiestu platbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika