Na hlavný obsah

Štyri roky od tragédie na zlatomoraveckej ceste: Páchateľ stále nie je právoplatne odsúdený

Pri havárii autobusu zomrelo 12 ľudí

Štyri roky od tragédie na zlatomoraveckej ceste: Páchateľ stále nie je právoplatne odsúdený
Od tragédie pri Nitre uplynuli štyri roky. Foto: RTVS

V pondelok (13. 11.) si pripomíname štyri roky od tragickej nehody autobusu. Zahynulo pri nej 12 ľudí. Havária sa stala na starej zlatomoraveckej ceste kúsok za Nitrou.

Linkový autobus smeroval krátko po poludní z Nitry do Jelenca. Medzi cestujúcimi boli aj stredoškoláci. Nehodu spôsobilo nákladné auto naložené kamennou zmesou, ktoré do autobusu narazilo.

Expertíza ukázala, že sa nákladné auto pri ceste dolu kopcom rozkývalo. Mohli za to podhustené vonkajšie pneumatiky, uvádza tak žaloba. Autobus sa mu snažil vyhnúť. Po zrážke zostal nákladniak na ceste a autobus v priekope. Pri nehode zahynulo 12 ľudí z toho piati maloletí, všetci z Jelenca a Kolíňan. Ďalších 19 ľudí utrpelo zranenia.

Informácie o nehode na starej zlatomoraveckej ceste, od ktorej uplynuly štyri roky, priniesol v relácii Aktuálne :24 redaktor Miroslav Lyko:

Okrem rodín pozostalých tragédia zasiahla obe obce aj školy, ktoré maloleté obete navštevovali, na jednej zo škôl, do ktorej chodili štyri obete nehody, majú stále ich fotografie uložené na pietnom mieste. Ich rodiny sa v nedeľu (12. 11.) zišli v Katedrále sv. Emeráma na spoločnej spomienkovej omši.

Ani po štyroch rokoch nie je vinník, 63-ročný vodič nákladného auta, právoplatne odsúdený. Na hlavnom pojednávaní sa k činu priznal, súd mu za všeobecné ohrozovanie uložil osemročný trest v ústave s minimálnym stupňom stráženia a 10-ročný zákaz šoférovať.

Proti rozsudku sa vodič odvolal, no s rozsudkom neboli spokojní ani pozostalí, ktorí požadovali vyšší trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny