Na hlavný obsah

Tisíce ľudí sa zhromaždili v uliciach Paríža a Berlína. Na propalestínskej demonštrácii niektorí pokrikovali „Izrael, vrah“

Protestujúci označili francúzskeho prezidenta za spolupáchateľa.

Tisíce ľudí sa zhromaždili v uliciach Paríža a Berlína. Na propalestínskej demonštrácii niektorí pokrikovali „Izrael, vrah“
Tisíce ľudí protestovali v Paríži. Foto: TASR/AP

Niekoľko tisíc ľudí sa v sobotu (4.11.) zhromaždilo v Paríži na propalestínskej demonštrácii a žiadali okamžité prímerie v pásme Gazy. Zhromaždenie na podporu Palestínčanov sa konalo aj v Berlíne. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Účastníci zhromaždenia v Paríži niesli transparenty s nápisom „okamžité prímerie“ či „zastavte masaker v Gaze“. Časť protestujúcich skandovala: „Izrael, vrah“. Ďalší pokrikmi označili francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za spolupáchateľa.

Dav ľudí, v ktorom vialo mnoho palestínskych vlajok, sa mal podľa plánov presúvať medzi dvomi veľkými námestiami vo východnej časti francúzskej metropoly, priblížila AP.

Parížska polícia povolila zhromaždenie, no upozornila, že policajti nebudú tolerovať žiadne správane považované za antisemitské alebo sympatizujúce s terorizmom.

Na propalestínskej demonštrácii na berlínskom námestí Alexanderplatz sa podľa polície do 15.00 h zhromaždilo asi 6 000 ľudí, ktorí žiadali „zastavenie genocídy v Gaze“.

Miestna polícia taktiež upozornila, že nebude tolerovať antisemitské a protiizraelské prejavy. Dodala, že zakázané sú aj výroky oslavujúce násilie alebo teror.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet