Na hlavný obsah

Niekto otrávil tri storočné stromy, v ich dreve sa našli dierky. Po páchateľovi pátra enviropolícia

Mohutné stromy stoja v parku pri kostole približne sto rokov.

Niekto otrávil tri storočné stromy, v ich dreve sa našli dierky. Po páchateľovi pátra enviropolícia
Na snímke stromy v Kalnej nad Hronom. Foto: RTVS

Tri storočné stromy v centre Kalnej nad Hronom niekto otrávil. Cez vyvŕtané diery nalial do mohutných kmeňov neznámu latku. Po páchateľovi už pátra enviropolícia.

Tri pri koreni, ďalšie dierky v kmeni. Podobne vyzerá aj vedľajšia asi 20 metrov vysoká lipa a javor s dva a pol metra hrubým kmeňom. Mohutné stromy stoja v parku pri kostole približne sto rokov.

„Hĺbka tých dier je od päť do 20 centimetrov. Do tých dier niekto niečo napustil. Určite s cieľom poškodiť alebo usmrtiť stromy,“ myslí si starosta obce Kalná nad Hronom Igor Gogora.

So starostom obce sa pre reláciu Správy RTVS z regiónov rozprávala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Pri javore si dal páchateľ aj námahu a pravdepodobne sa rebríkom vyšplhal do trojmetrovej výšky. Kedy presne sa to stalo, starosta nevie, kamerové záznamy nemajú. Všimli si to až teraz, keď stromy začali chradnúť.

„Podali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Neskôr prišla aj enviropolícia, ktorá to celé vyšetruje a hľadá páchateľa,“ potvrdil Gogora.

Škoda je predbežne 6 500 eur

„Škoda je predbežne vyčíslená na zhruba 6 500 eur. Pokiaľ takéto konanie je v rozsahu viac ako 2 660 eur, tak ide o trestný čin porušovania ochrany stromov a krov,“ riaditeľ odboru envirokriminality Mário Kern.

Zatiaľ nie je známe, čo páchateľ do kmeňov nalial. V Kalnej nad Hronom to nie je prvý prípad- vlani pred obecným úradom napustili stromy benzínom. Páchateľov nenašli.

Podľa dendrologičky Viery Paganovej ide o nezvratnú škodu- stromy otrávené chémiou umierajú podobne ako keď sa otrávi ľudské telo. „Boli to stromy veľkých rozmerov, ktoré nie je také jednoduché nahradiť. Nákup nejakých odrastených stromov môže stáť desiatky tisíc eur. Tá škoda je naozaj väčšia, než to, že tie stromy sa z priestoru stratia,“ dodala.

Osud dvoch, z predbežne troch poškodených storočných stromov, je už spečatený. Vyschli natoľko, že môžu ohrozovať ľudí v parku, preto ich musia vyrúbať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny