Na hlavný obsah

V pondelok môžeme na oblohe sledovať unikátny úkaz. Vidieť sa bude dať niekoľko hodín

Pozorovanie javu však môže narušiť oblačnosť.

V pondelok môžeme na oblohe sledovať unikátny úkaz. Vidieť sa bude dať niekoľko hodín
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pondelok (20. 11.) večer sa tesne k sebe priblížia Mesiac a Saturn. Jav bude viditeľný na južnej a juhozápadnej oblohe. Upozornil na to portál iMeteo.sk.

Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV vysvetlil, že konjunkcia je jedna z význačných vzájomných polôh nebeských telies z pohľadu pozorovateľa na Zemi.

„Definícia hovorí, že pri konjunkcii majú dve alebo viac telies rovnakú ekliptikálnu dĺžku alebo rektascenziu (súradnice na oblohe). V podstate sa nám telesá javia na oblohe blízko seba, presne v čase konjunkcie sú nad alebo pod sebou,“ skonštatoval astronóm.

„V prípade pekného počasia bude pondelkový úkaz dobre viditeľný voľným okom z celého Slovenska,“ povedal astronóm Svoreň.

K najväčšiemu priblíženiu podľa neho dôjde počas večerného súmraku o 17.00 h. „Saturn bude vzdialený od Mesiaca 3,4 stupňa severne,“ potvrdil. Portál iMeteo.sk doplnil, že jav by mal byť viditeľný približne do 23.00 h.

Betlehemská hviezda mohla byť konjunkciou

Ján Svoreň podotkol, že existujú hypotézy, že záhadná Betlehemská hviezda mohla byť konjunkciou Marsu, Jupitera a Saturnu v roku 6 pred n. l. alebo konjunkciou Venuše a Jupitera v roku 2 pred n. l.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko