Na hlavný obsah

V Rakúsku sa zrútilo malé lietadlo, smerovalo z Česka do Chorvátska. Z miesta nehody hlásia obete

Podľa agentúry APA zomreli štyria ľudia.

V Rakúsku sa zrútilo malé lietadlo, smerovalo z Česka do Chorvátska. Z miesta nehody hlásia obete
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Jana Zaorálková

Pri rakúskej obci Grünau im Almtal sa v sobotu (25. 11.) popoludní zrútilo malé lietadlo a na jeho palube zahynuli štyria ľudia. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej sa obete zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Jednomotorový stroj typu Rockwell Commander podľa serveru Aviation Safety Network štartoval v českej Příbrami a mieril na chorvátsku Istriu. Manažérka Letiska Příbram Klára Lieblová oznámila, že o havárii vie, ale nemôže k nej podať žiadne informácie.

Úrady vyhlásili rozsiahle pátranie po jednomotorovom štvormiestnom lietadle okolo poludnia. S pomocou helikoptér po ňom pátrali hasiči, policajti, horská služba a tiež členovia Červeného kríža.

Trosky aj obete sa podarilo nájsť po štvorhodinovom pátraní v zasneženom lyžiarskom areáli, poznamenala rakúska tlačová agentúra. Policajná hovorkyňa Barbara Riedlová uviedla, že vzhľadom na zimné podmienky boli pátracie a záchranné práce ťažké.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa, prípad vyšetruje hornorakúsky kriminálny úrad. Podľa Aviation Safety Network mal stroj nemeckú registráciu.

Český Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd (ÚZPLN) informácie o pádoch lietadiel z Česka v zahraničí dostáva zvyčajne s oneskorením jedného až dvoch dní, podľa závažnosti udalosti. Povedal referent pre zahraničnú spoluprácu a legislatívu ÚZPLN Stanislav Suchý.

Na vyšetrovaní sa potom ústav podieľa podľa toho, aké požiadavky majú zahraničné oznamujúce organizácie, dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet