Na hlavný obsah

Vo Vysokých Tatrách zatvorili letné chodníky. Porušením zákazu riskujete pokutu či vlastný život

Viac ako polovica turistických trás ostáva otvorená.

Vo Vysokých Tatrách zatvorili letné chodníky. Porušením zákazu riskujete pokutu či vlastný život
Oznámenie o zimnej uzávere turistického chodníka. Foto: RTVS

Letné chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) pre návštevníkov zatvorili. Vysoko do skál a na štíty sa návštevníci dostanú až na budúce leto. Chodníky po vysokohorské chaty – teda nižšie položené – sú bezpečné a otvorené počas celej zimy. V TANAP-e je vyznačených 680 kilometrov turistických trás, na 320 km sa vzťahuje zimná uzávera.

Kôprovský štít, Hincovo pleso, Rysy, Priečne sedlo a ďalšie vysokohorské štíty a sedlá patria medzi najobľúbenejšie letné ciele turistov. Tieto letné chodníky sa však na zimu zatvárajú.

Sme v nadmorskej výške 1 840 metrov na turistickej trase v smere z Furkotskej doliny. No a práve tento chodník patrí medzi tie, ktoré sa v zime zatvárajú. Informáciu o tom nájdete na tejto tabuli.

Pravidelnej zimnej údržbe tatranských chodníkov sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Ivana Ratkovská:

„Je to potrebná vec pre národný park. Je to vlastne uzavretie len časti turistických chodníkov,“ ozrejmil riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko.

Ide najmä o tie v alpínskom stupni, ktorý je domovom kamzíkov či svišťov. A tie potrebujú od ľudí na niekoľko mesiacov pokoj. Stále však zostáva dosť otvorených chodníkov. Celoročné značené trasy vedú až k vysokohorským chatám, okrem chaty pod Rysmi.

„Pokiaľ sa turista rozhodne pohybovať sa v teréne mimo povolené trasy, je tam na vlastné riziko a môže čeliť pokute,“ doplnil zástupca riaditeľa Horskej záchrannej služby Igor Žiak.

Nedodržať zákaz predstavuje riziko

Správca územia preto žiada turistov, aby do zatvorených lokalít nechodili a zbytočne neriskovali. Letné chodníky sa totiž nachádzajú v nadmorských výškach, kde padajú lavíny.

„Každý, kto má cit pre prírodu a má trochu pud sebazáchovy, to určite bude rešpektovať a akceptovať. Samozrejme, sú aj dobrodružné povahy, ktorých mená máme potom častokrát na symbolickom cintoríne,“ dodal Majko.

Na výnimku sa vo vysokohorskom teréne môžu aj v zime pohybovať školení horolezci, skialpinisti a vysokohorskí turisti. Pre všetkých turistov otvoria letné chodníky opäť až 15. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny