Na hlavný obsah

Za rušenie okresných úradov sú viacerí predsedovia krajov. Nie je to však také ľahké

Štátnu správu v regiónoch považujú za zbytočnú.

Za rušenie okresných úradov sú viacerí predsedovia krajov. Nie je to však také ľahké
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dokončenie decentralizácie Slovenska je dva kroky pozadu oproti Česku. Uviedli to predsedovania samosprávnych krajov na spoločnej schôdzke s českými kolegami v Bojniciach. Chcú dosiahnuť zrušenie okresných úradov tak, ako sa to stalo už pred 20 rokmi u našich susedov.

Slovenské župy a české hejtmanstvá vznikli na začiatku 21. storočia. Kým u našich susedov po ich vytvorení hneď zanikli okresné úrady, u nás aj po 20 rokoch stále máme 72 okresných úradov. Predsedovia krajov štátnu správu v regiónoch považujú za zbytočnú. Poukazujú práve na skúsenosti svojich českých kolegov.

„Konkrétny príklad, v Juhomoravskom kraji, kde bolo osem okresov, tak funguje 21 obcí s rozšírenou pôsobnosťou. Vykonávajú agendy, na ktoré potrebuje mať občan čo najväčší dosah, a tie agendy, ktoré sa nemusia previesť pod správu krajských úradov,“ vysvetlil hejtman Juhomoravského kraja Ján Grolich.

„Benefity, ktoré získal najmä občan k úradnému výkonu ďaleko bližšie v Česku ako na Slovensku, sú dobrým základom, aby sme tento model implementovali aj na Slovensku,“ myslí si predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.

Decentralizácii sa v reportáži v relácii RTVS Správy z regiónov venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Dvaja krajskí predsedovia z vládnej koalície Jaroslav Baška a Branislav Becík chcú za takýto návrh lobovať. „Debatovali sme o tom s ministrom vnútra a on je naozaj otvorený tejto otázke, aby miestna štátna správa bola integrovaná podobne ako v Čechách pod samosprávne kraje,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Baška.

„Viem si predstaviť, aby sme pracovali aj na takej reforme, ktorá jednoducho urobí väčšiu mieru decentralizácie,“ dodal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Krajské úrady na Slovensku nie sú

Problém je však zložitejší. Kým v Česku štátnu agendu majú v regiónoch na starosti krajské úrady, tie u nás neexistujú. Ich kompetencie majú práve okresné úrady v krajských mestách.

„Ak by chcel zrušiť celú sústavu, potom je otázka, že kto bude zastupovať štát v území, on by sa vzdal svojej štruktúry všeobecnej štátnej správy v území a nemal by tam nič,“ vysvetlil odborník na komunálnu politiku Daniel Klimovský.

Preto podľa odborníka na komunálnu politiku, hoci je súčasný systém štátnej správ v regiónoch neefektívny, je nutná komplexná reforma. Na tú musí byť politická vôľa, keďže stoličky prednostov na okresných úradoch obsadzujú politickí nominanti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko