Na hlavný obsah

Zrútenie časti brala nad Kozelníkom si vyžiadalo mimoriadnu situáciu. Svah je v kritickom stave, hrozí ďalší pád balvanov

Rozhodol o tom krízový štáb.

Zrútenie časti brala nad Kozelníkom si vyžiadalo mimoriadnu situáciu. Svah je v kritickom stave, hrozí ďalší pád balvanov
Na snímke bralo v Kozelníku. Foto: RTVS

Po zrútení časti skalného brala nad obcou Kozelník v pondelok (13. 11.) v obci zasadal krízový štáb. Ten rozhodol o vyhlásení mimoriadnej situácie. Podľa geológa je svah nad obcou v kritickom stave a hrozí, že sa na cestu zrútia ďalšie časti skalného masívu.

Minulý týždeň sa v obci Kozelník neďaleko Banskej Štiavnice zrútili na cestu a na pozemok rodinného domu niekoľkotonové balvany zo strmého skalného brala.V obci dnes pre nebezpečnú situáciu zasadal krízový štáb.

„Obec kontaktovala všetky nutné inštitúcie a požiadala geológa o monitoring. Geológ odporučil, keďže pohyb na tom svahu stále je, aby sme pristúpili od dnes k mimoriadnej situácii,“ uviedla starostka obce Soňa Pallayová.

„Situácia je havarijná pretože na svahu nám zostalo približne šesť ton uvoľneného materiálu, ktorý sme sa v piatok (10. 11.) pokúsili stabilizovať tak, aby dočasne teda bola cesta bezpečná,“ opísal geológ Adrián Ilkanič.

Mimoriadnej situácii v obci Kozelník sa v reportáži v relácii Správy z regiónov venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Podobnú situáciu zažili v obci aj v roku 2016, kedy na cestu spadol podstatne väčší balvan ako je tento. Podľa geológa sa takéto javy budú diať čoraz častejšie. „Stav toho masívu je kritický. Je zvetraný a hrozí teda aj z tých ostatných častí vypadávanie balvanov a blokov smerom na cestu a do obce,“ pokračoval Ilkanič.

Situáciu budú riešiť

Najbližšie dni by mali začať v obci pracovať na odstránení kritickej situácie.

„V prvej fáze sa musia eliminovať kamene a skaly, ktoré tam ostali po tomto zrútení. V druhej fáze sa bude rozbíjať veľká skala dvojtonová, ktorá zostala visieť na konštrukcii dynamických bariér no v tretej fáze sa musia tieto bariéry zrekonštruovať, nakoľko došlo k ich poškodeniu,“ informovala Pállayová.

Pri rekonštrukcii bariér by sa malo podľa geológa myslieť aj na ich predĺženie. „Zabezpečených je len 60 metrov z celkových 150 metrov svahu. Bolo by dobré v budúcnosti zabezpečiť aj ten zvyšok svahu,“ dodal Ilkanič.

Práce na odstraňovaní nebezpečných skál by mali podľa starostky trvať tri až štyri týždne a šoféri sa musia pripraviť na dopravné obmedzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny