Na hlavný obsah

Američanka kúpila vázu za pár dolárov. Nečakala, že ju vydraží za obrovskú sumu

Žena netušila, že ide o vzácny kus.

Američanka kúpila vázu za pár dolárov. Nečakala, že ju vydraží za obrovskú sumu
Vydražená váza. Foto: Rago/Wright

Američanka, ktorá v charitatívnom obchode Goodwill vo Virginii kúpila vázu za 3,99 dolárov (3,65 eur), sa dočkala toho, že sa v aukcii vydražila za viac ako 100 000 dolárov. Ukázalo sa totiž, že ide o vzácny a cenný kus talianskeho skla, informoval list The New York Times (NYT).

„Mala som pocit, že by to mohol byť kus za 1 000 alebo 2 000 dolárov,“ povedala Jessica Vincentová. Sklenenú vázu si kúpila v charitatívnom obchode v okrese Hanover vo Virgínii.

„Nemala som ale tušenie, aký dobrý vlastne je, kým som si ho trochu viac nepreskúmala,“ povedala Vincentová o vzácnej váze po tom, ako si na jej dne všimla písmeno M. Domnievala sa o ňom, že by mohlo odkazovať na Murano, taliansky ostrov blízko Benátok preslávený sklárskymi výrobkami.

Po tom, čo Vincentová vázu kúpila za necelé štyri doláre, vrhla sa na internet. Tam ju nadšenci upozornili, že sa podobá dielu slávneho talianskeho architekta a dizajnéra Carla Scarpy.

Vincentová nakoniec poslala fotografie vázy aukčnej sieni Wright. Takmer okamžite sa ozval jej prezident Richard Wright, aby si s ňou porozprával. „Akonáhle som uvidel fotografie, mal som naozaj dobrý pocit,“ povedal Wright.

Minulý týždeň sa váza predala za 107 100 dolárov (97 906 eur). Kúpil ju neznámy súkromný zberateľ umenia v Európe po tom, čo bola oficiálne identifikovaná ako súčasť Scarpovej série s názvom Pennellate zo 40. rokov 20. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet