Na hlavný obsah

Astronauti sa pred 55 rokmi dostali na obežnú dráhu mesiaca. Vznikla pri tom legendárna fotografia

Tento let sa považuje za najodvážnejší čin NASA.

Astronauti sa pred 55 rokmi dostali na obežnú dráhu mesiaca. Vznikla pri tom legendárna fotografia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Štedrý deň, presne pred 55 rokmi sa americká vesmírna posádka Apollo 8 – prvýkrát v histórii dostala na obežnú dráhu Mesiaca. Bol to len druhý americký pilotovaný kozmický let do vesmíru v rámci programu Apollo. Astronauti urobili dnes už legendárnu fotografiu.

Veliteľ Frank Borman, pilot Jim Lovell a druhý pilot William Anders sa zapísali do histórie. Ich kozmickú loď vyniesla na orbitu raketa Saturn 5.

Astronauti sa stali prvými ľuďmi, ktorí sa dostali mimo nízkej obežnej dráhy Zeme. Boli tiež prví, ktorí sa od Zeme vzdialili natoľko, že pohľad na rodnú planétu sa zmestil do zorného poľa ľudského oka a videli ju naživo ako celok.

Ich fotografia sa stala jedným z najikonickejších pohľadov na planétu Zem v celej histórii vesmírneho priemyslu. „Posádka Apolla 8 sa lúči – dobrú noc, veľa šťastia a veselé Vianoce. Boh vás žehnaj,“ odznel vtedy člen posádky Apollo William Sanders.

Prvý let na orbitu Mesiaca bol triumfálny a dodnes sa považuje za najodvážnejší a najnebezpečnejší počin NASA. Pre niektorých dokonca prekonáva aj pristátie Apolla 11 na Mesiaci.

Bolo to obrovské riziko posadiť troch mužov na vrchol novej monštruóznej rakety Saturn 5 a poslať ich do vesmíru. Misiu zorganizovali Američania za necelých 120 dní, aby sa dostali k Mesiacu skôr ako Sovietsky zväz.

Vianočnú misiu amerických astronautov pripomenul v relácii RTVS Aktuálne :24 redaktor Peter Nittnaus:

Vysielanie si naladila miliarda ľudí

„Neplánovali sme letieť na Mesiac tak skoro. Mali sme lepšie plány, čakal nás dlhší výcvik. No keď sa naskytla príležitosť ísť na Mesiac, rozhodli sa to urobiť len so štyrmi mesiacmi výcviku,“ povedal astronaut Apolla 8 Jim Lovell v rozhovore v roku 2018.

NASA riskovala, pri predchádzajúcom skúšobnom lete stratil Saturn 5 súčiastky a motory zlyhali. Napokon slávili úspech. Odhaduje sa, že vysielanie o vesmírnom dobrodružstve si naladila miliarda ľudí.

Tí všetci mohli prvýkrát vidieť odvrátenú stranu Mesiaca. Vďaka astronautom vznikla aj fotografia východu Zeme, ktorá sa týči nad sivou mesačnou krajinou vzdialenou 240-tisíc kilometrov. Na Štedrý deň ráno kozmická loď naposledy obletela Mesiac a časopis Time označil troch astronautov za „mužov roka“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet