Na hlavný obsah

Trinásty dôchodok v plnej výške a nezmenený rodičovský dôchodok. To čaká dôchodcov budúci rok

Nebude sa meniť ani systém poukazovania 2 percent z daní.

Trinásty dôchodok v plnej výške a nezmenený rodičovský dôchodok. To čaká dôchodcov budúci rok
Seniori v obchodoch. Foto: TASR

V budúcom roku by sa mal vyplatiť 13. dôchodok v plnej výške a zároveň zachovať rodičovský dôchodok v rovnakej podobe, ako doteraz. Nebude sa meniť ani systém poukazovania 2 percent z daní. Dohodla sa na tom koalícia. V sobotu (2. 12.) to potvrdili premiér Robert Fico (Smer-SD) aj minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

„Môžem potvrdiť, že v roku 2024 ľuďom vyplatia plný 13. dôchodok v tej kategórii, v ktorej sa nachádza daný dôchodca. Rovnako môžem povedať, že zostáva zachovaný aj tzv. rodičovský dôchodok,“ uviedol predseda vlády v Sobotných dialógoch RTVS.

Rodičovský dôchodok zostáva podľa neho v takej podobe, ako je v súčasnosti upravený v zákonodarstve. „Môžem potvrdiť, že sme sa pri zostavovaní rozpočtu správali tak zodpovedne, že sú zdroje aj na vyplatenie tohto plnohodnotného rodičovského dôchodku,“ doplnil Fico.

Nikto z ministrov mu zároveň neavizoval, že by mal záujem meniť legislatívu týkajúcu sa poukazovania 2 percent dane z príjmu.

„Môžem potvrdiť, že na koaličnej rade sme našli riešenie. Na budúci rok sa vyplatí nový 13. dôchodok, zachová sa rodičovský dôchodok v pôvodnom rozsahu a nevstúpime do mechanizmu 2 percent daní, ktoré môžu ľudia venovať,“ uviedol vo svojej reakcii Tomáš.

Avizoval, že bližšie informácie poskytnú po pondelkovom (4.12.) zasadnutí vlády, na ktorom sa majú schváliť príslušné legislatívne zmeny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko