Na hlavný obsah

Na večierok v ruskom bare mali prísť „takmer nahí“. Známym osobnostiam hrozí vysoké odškodné, jedna z nich skončila vo väzení

Jedna z osobností skončila vo väzení.

Na večierok v ruskom bare mali prísť „takmer nahí“. Známym osobnostiam hrozí vysoké odškodné, jedna z nich skončila vo väzení
Na snímke Anastasija Ivlejevová, ktorá večierok usporiadala. Foto: TASR/AP

Nočný život ruskej smotánky je preslávený svojou rozmarnosťou. Jeden nedávny večierok však prekročil pomyselnú hranicu a vyvolal verejný škandál. Popová hviezda skončila vo väzení a niekoľko ďalších ľudí sa verejne ospravedlnilo, zatiaľ čo súdna žaloba požaduje veľké odškodné, napísala agentúra AP.

Škandál vypukol po tom, čo televízna moderátorka a herečka Anastasija Ivlejevová usporiadala v moskovskom nočnom klube večierky s dress codom „takmer nahý“.

Krátko potom začali na sociálnych sieťach kolovať fotografie z akcie. Aj tie, ktoré zachytili rapera Nikolaja Vasiljeva známeho pod umeleckým menom Vacío iba v ponožke na genitáliách.

Konzervatívni zákonodarcovia, blogeri a ďalší ľudia rozpútali vlnu kritiky, podľa ktorej boli snímky pre krajinu, ktorá je vo vojne, nevhodné, ba dokonca nevlastenecké.

Časť kritiky odrážala silno konzervatívne nálady v Rusku. Tie podnietili opakované tvrdenia prezidenta Vladimira Putina o podrývaní ruských „tradičných hodnôt“ Západom, ako aj ruský nacionalizmus vybudený inváziou na Ukrajinu.

„Takéto seánsy sú strelou do nohy celej politike, ktorú štát vedie,“ napísala na komunikačnej platforme Telegram Jekaterina Mizulinová, šéfka prokremeľskej skupiny presadzujúcej prísnejšie reštrikcie na internete.

Hromadná žaloba za morálnu ujmu

Poslankyňa Marija Butinová, ktorá strávila niekoľko mesiacov v americkom väzení ako odhalená ruská agentka, vyzvala políciu. Chce, aby vyšetrila, či večierok neporušil ruské zákony zakazujúce šírenie „propagandy“ komunity LGBT+. Odkazovala na novembrové rozhodnutie ruského najvyššieho súdu, ktoré „hnutie“ LGBT+ označilo za extrémistické.

Dva dni nato bol raper Vacio uväznený za výtržníctvo a dostal pokutu v prepočte asi 1 800 eur za porušenie zákona o propagande.

V stredu (27. 12.) ruské médiá informovali, že asi dvadsať ľudí podalo na Ivlejevovú hromadnú žalobu. Požadujú v nej odškodné v hodnote jednej miliardy rubľov (vyše 10 miliónov eur) s tvrdením, že im vzhliadnutie fotografií z večierka spôsobilo morálnu ujmu.

Žaloba požaduje, aby odškodné bolo zaplatené do fondu, ktorý podporuje vojakov bojujúcich na Ukrajine. Proces by sa mal začať už v januári. Jeho výsledok zostáva otvorený napriek skutočnosti, že ruský súdny systém bežne plní príkazy vedúcich činiteľov.

„Ľudia sa môžu schádzať polonahí, nahí alebo v prešívaných bundách cez tangá… Spoločensky neprijateľné sa nevyhnutne nerovná ‚nezákonné,“ citoval portál news.ru právničku Juliju Fedotovovú.

Žiadajú o odpustenie

Pre pobúrenie vydalo viacero popredných osobností ruskej popkultúry verejné vyhlásenia, v ktorých žiadajú o odpustenie za účasť na inkriminovanom večierku.

„V živote každého človeka sú chvíle, keď vstúpi do zlých dverí,“ kajal sa Filipp Kirkorov, spevák známy svojimi prehnane trblietavými kostýmami. Na videu vyhlásil, že on aj ďalšie celebrity by si mali starostlivo vyberať akcie „v tomto ťažkom čase, čase hrdinstva“.

Novinárka a prezidentská kandidátka z roku 2018 Xenija Sobčaková uviedla, že „ak niekoho urazila moja účasť, ospravedlňujem sa za to. Milujem svoju krajinu, som novinárka, ktorá pracuje v Rusku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet