Na hlavný obsah

Na vínach sa objavia nové informácie. Výrobcovia to kritizujú, považujú to za zbytočnú byrokraciu

Zmenu zaviedla Európska únia.

Na vínach sa objavia nové informácie. Výrobcovia to kritizujú, považujú to za zbytočnú byrokraciu
Na etiketách vín pribudnú nové údaje. Foto: RTVS

Informácie o podrobnom zložení aj energetickej hodnote či obsahu soli a bielkovín. Aj tieto údaje sa po novom dostávajú k spotrebiteľom vín. Doteraz na nich chýbali. Novinku zaviedla Európska únia. Vinári musia prepočítať obsah kalórií a uviesť aj ďalšie údaje. Mnohí to považujú za zbytočnú byrokraciu.

Podrobné zloženie, energetická hodnota, obsah kalórií, tukov, sacharidov, bielkovín, cukrov a soli. K týmto údajom musí mať po novom spotrebiteľ prístup. Vinári ich musia uviesť aj v prípade, že sú nulové.

„Dozvie sa z čoho je to víno zložené. Bude úplne prekvapený, že víno je z hrozna. Niektoré typy vín sa môžu napríklad dosládzať cukrom,“ povedal výrobný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Miloš Ševčík.

Novým informáciám na etiketách vín sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Nariadenie reaguje na potreby a trendy spotrebiteľov, ktorí požadujú zdravé a bezpečné výrobky. Súčasným trendom v európskej spoločnosti je, že spotrebitelia chcú vedieť viac informácií a žiadajú o transparentnosť pri rozhodovaní o jednom alebo druhom výrobku,“ vysvetlil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

„Sme v podstate bití ako počasím, tak chorobami počas roka. Teraz znova ďalšou byrokraciou, ktorú budeme musieť robiť. Myslím si, že spotrebiteľa viac zaujíma pôvod hrozna, či pochádza z ekologického vinohradu,“ myslí si zástupca vinárstva vo Vrábľoch Jozef Záhorský.

„Bol tu srd výrobcov vína, lebo naozaj je to nešikovné dostať to na tú etiketu,“ povedal odborník na vinárstvo a vinohradníctvo SPU v Nitre Štefan Ailer.

Informácie z QR kódu

Po dohode s výrobcami európske pravidlá umožnili uvádzať údaje aj cez QR kód, ktorý na etikete zaberie menej miesta. „Aspoň sa nám to troška uľahčí. Tie informácie vieme vložiť do toho QR kódu, kde zákazník po naskenovaní zistí energetickú hodnotu a taktiež aj zloženie,“ priblížil Záhorský.

„Ľudia sledujú teda, že či je suché, polosuché, polosladké a sladké. Bude to asi pre tých ľudí, ktorí si viacej udržujú líniu,“ myslí si obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.

„Všetky potraviny to majú alebo budú mať, takže sa iba víno začlenilo medzi tieto potraviny. Imidž vína si to zaslúži a musíme sa aj trochu prispôsobiť,“ dodal Ailer.

Nové povinnosti v označovaní sa týkajú len novovyrobených vín. Tie, ktoré vznikli pred 8. decembrom, údaje ešte obsahovať nemusia, a to do vypredania zásob.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika