Na hlavný obsah

Na známy portál s ubytovaním čoraz častejšie útočia hekeri. Dajte si pozor, aby ste namiesto hotelu nezaplatili podvodníkom

Oklamali takto už viacerých ľudí.

Na známy portál s ubytovaním čoraz častejšie útočia hekeri. Dajte si pozor, aby ste namiesto hotelu nezaplatili podvodníkom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na zákazníkov portálu Booking.com, ktorý sprostredkúva rezerváciu ubytovania, čoraz častejšie útočia hackeri. Ľudí dokážu prinútiť, aby za ubytovanie nezaplatili hotelom, ale im. Píše o tom server BBC.

Booking.com je jednou z najväčších internetových stránok pre turistov. Zákazníci z Británie, Indonézie, Singapuru, Grécka, Talianska, Portugalska, Spojených štátov a Holandska sa teraz na internete ale sťažujú, že sa stali obeťou podvodu prostredníctvom tejto internetovej stránky.

Nový výskum ukazuje, ako zákerné taktiky používajú neznámi hekeri. Odborníci na kybernetickú bezpečnosť tvrdia, že Booking.com sám o sebe nehekli. Kybernetickí zločinci však vymysleli spôsob, ako sa dostať do administrácie portálov jednotlivých hotelov, ktoré službu využívajú.

Výskumníci zo spoločnosti Secureworks, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou, tvrdia, že hekeri najprv klamstvom prinútia hotelový personál k stiahnutiu škodlivého softvéru s názvom Vidar Infostealer. To dosiahnu tak, že do hotela pošlú e-mail, v ktorom predstierajú, že sú bývalým hosťom, ktorý v izbe zabudol svoj cestovný pas.

Zločinci potom personálu pošlú odkaz na Disk Google s tým, že obsahuje obrázok pasu. Namiesto toho odkaz stiahne do počítačov personálu škodlivý softvér a automaticky prehľadá hotelové počítače pre prístup na Booking.com.

Správy posielajú z oficiálnej aplikácie

Potom sa hekeri prihlásia na portál Booking.com, čo im umožní vidieť všetkých zákazníkov, ktorí majú aktuálne rezervovanú izbu alebo dovolenku. Hekeri potom z oficiálnej aplikácie posielajú zákazníkom správy a sú schopní ľudí prinútiť, aby namiesto hotela poslali peniaze im.

Hekeri takto v septembri prostredníctvom aplikácie Booking.com lámanou angličtinou kontaktovali Lucy Buckleyovú a presvedčili ju, aby im poslala 200 libier (232 eur). Žena tvrdí, že sa vydávali za zamestnanca parížskeho hotela, kde mala rezervovanú izbu, a tvrdili, že musia zaplatiť, inak jej rezervácia prepadne.

Keď Buckleyová peniaze poslala, skutoční zamestnanci hotela jej oznámili, že o platbe nevedia. Vďaka rýchlemu konaniu sa jej podarilo získať späť peniaze od svojej banky. Tá odhalila, že suma odišla na účet v Moldavsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet