Na hlavný obsah

O Georgea Orwella je v Rusku záujem: Jeho román 1984 bol najčastejšie kradnutou knihou

V románe vyžíva totalitná vláda sledovanie a propagandu.

O Georgea Orwella je v Rusku záujem: Jeho román 1984 bol najčastejšie kradnutou knihou
Román 1984 od Georga Orwella. Foto: TASR/ www.book.review.sk

Román Georgea Orwella 1984 sa v tomto roku stal najčastejšie kradnutou knihou z regálov ruského kníhkupeckého reťazca Čitaj-gorod. Táto dystopická klasika, ktorá bola z obchodov reťazca ukradnutá 460-krát.

Zároveň sa v tomto roku dostala medzi desať najčastejšie kupovaných kníh. Napísal s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie firmy spravodajský server The Moscow Times.

V románe 1984 totalitná vláda používa sledovanie, propagandu. Používa aj paradoxné heslá ako: „Vojna je mier, sloboda je otroctvo a nevedomosť je sila“, aby si udržala kontrolu nad obyvateľstvom.

Novinárka Maša Karpová, autorka knihy George Orwell a Rusko, prirovnala románový fiktívny národ Oceánie k Rusku v čase ukrajinskej invázie. „Slovo ‚vojna‘ úrady okamžite zakázali a pod hrozbou trestného stíhania nariadili nahradiť ho slovným spojením ‚špeciálna vojenská operácia'“.

Predaj románu 1984 v Rusku prudko stúpol po invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Avšak medzi najpredávanejšie knihy v krajine patria minimálne od roku 2010, dodal The Moscow Times. A napriek tomu, že je kniha všeobecne dostupná, boli dvaja ľudia, ktorí ju v marci 2022 v Moskve rozdávali zadarmo okoloidúcim, zadržaní a obvinení z diskreditácie ruskej armády.

Celkovo bolo v roku 2023 z kníhkupectva Čitaj-gorod odcudzených takmer 300-tisíc kníh. To je o desať percent menej ako v roku 2022. Najkradnutejšou knihou z žánru literatúry faktu sa tento rok stala Vakcína proti osamelosti: Príbehy k náprave mozgu od blogerky Niny Nabokovej zaoberajúcej sa duševným zdravím.

Medzi ďalšie najčastejšie odcudzené položky patrili detské školské učebnice, knihy o výchove detí a zbierky rozprávok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet