Na hlavný obsah

Námestie SNP v Trnave zrekonštruovali, dostalo pôvodný vzhľad z 20. rokov minulého storočia

Do obnovy išlo viac ako 2,5 milióna eur.

Námestie SNP v Trnave zrekonštruovali, dostalo pôvodný vzhľad z 20. rokov minulého storočia
Námestie SNP v Trnave. Foto: RTVS

V Trnave zrekonštruovali Námestie SNP. Vrátili mu pôvodnú podobu z 20. rokov minulého storočia. Práce na investícii za viac ako 2,5 milióna eur sa začali v polovici januára, krátko pred Vianocami hlási mesto hotovo.

„Kolaudácia prebieha, doťahujeme posledné detaily. Ešte odvezieme kocky, čo boli navyše, a myslím si, že do konca roka máme finito,“ uviedol hlavný architekt Trnavy Ondrej Horváth.

Nechýba ani pôvodná baroková socha sv. Jozefa a socha Panny Márie. Originály to však nie sú. „Originály sa nachádzajú v depozite krajského pamiatkového úradu, teraz môžeme pozerať na kópie,“ priblížil tvorca projektu Pavel Ďurko.

Na nové námestie v centre Trnavy bol v rámci relácie Správy RTVS z regiónov pozrieť redaktor Vlado Hulík:

Parčík dostal nové oplotenie, obnovili fontánu a zaujímavá je aj rôznofarebná dlažba. „Jednotlivé farby znázorňujú jednotlivé vývojové etapy mestského opevnenia,“ doplnil Ďurko.

„Pôvodný Ružový park mal charakter nie veľmi bezpečného verejného priestoru, čiže sme si dali záležať. Aj aby verejné osvetlenie a všetky prvky bezpečnosti, ktoré tu sú, boli na vysokej úrovni,“ vysvetlil Horváth.

Neodmysliteľná fontána v strede námestia nepatrí k pôvodným prvkom, pribudla až v 40. rokoch minulého storočia. Súčasnú vyrobili podľa dobových fotografií.

„Samozrejme, v rámci kolaudácie sa testovala, ale budeme ju musieť zazimovať a do plnej parády pôjde na jar,“ uzavrel Horváth.

Námestie na takmer osemtisíc štvorcových metroch sa zmenilo na pešiu zónu. Posledným dielikom skladačky je Štefánikova ulica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny