Na hlavný obsah

Po pár mesiacoch poplatky za internát opäť rastú. Mnohým študentom sa viac oplatí podnájom

Študentská rada kvalitu internátov dlhodobo kritizuje.

Po pár mesiacoch poplatky za internát opäť rastú. Mnohým študentom sa viac oplatí podnájom
Univerzita odôvodňuje zdražovanie zvýšenými nákladmi na prevádzku. Foto: RTVS

Študenti ubytovaní v internátoch Univerzity Komenského v Bratislave si opäť priplatia. Prvé zdražovanie bolo v septembri, od januára sa ceny zdvihnú opäť.

Internáty v bratislavskej Mlynskej doline v septembri zdraželi v priemere o desať eur. Od 1. januára budú ceny izieb opäť vyššie, a to o ďalších desať až 15 eur.

„Nedá sa nič robiť. Energie idú hore,“ konštatuje jeden zo študentov. „Internáty nie sú vo veľmi dobrom stave. Keby že je to trošku lepšie, tak nič nepoviem, ale nie sú to tie najlepšie izby. Rozumiem, že asi na to nemajú peniaze, ale nepáči sa mi to,“ komentovala situáciu iná študentka. „Bohužiaľ mi neostáva nič iné, len si priplatiť,“ reagovala ďalšia.

O zdražovaní na internátoch informovala v Správach RTVS redaktorka Andrea Škutová:

Univerzita odôvodňuje zdražovanie zvýšenými nákladmi na prevádzku. Priemerné náklady na jedného ubytovaného vzrástli oproti roku 2019 až o 30 percent. Len náklady na elektrickú energiu vzrástli medzi rokmi 2019 a 2022 o 78 percent.

Slabá kvalita ubytovania

„Univerzita poskytuje ubytovanie na internátoch ako sociálnu službu a nemá z neho komerčný profit, dokonca ceny ubytovania dotuje,“ vyjadrila sa zastupujúca hovorkyňa Univerzity Komenského Barbora Tancerová.

Študentská rada vysokých škôl dlhodobo kritizuje kvalitu vysokoškolských internátov. Zároveň dodáva, že pri aktuálnych cenách sa študentom oplatí už aj bývanie v prenájme. Ceny sú totiž skoro rovnaké.

„Musíme myslieť na tých najzraniteľnejších, ktorí sú odkázaní na to, aby bývali na týchto internátoch, a je nemysliteľné, aby v roku 2023, 2024 sme mali izby, ktoré sú v takom stave, v akom sú, a platíme vlastne ekvivalent tej ceny, ktorá je v Česku alebo vo Viedni,“ kritizuje predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Zuzana Hozlárová.

Ceny za ubytovanie na internátoch v Mlynskej doline sa budú pohybovať od 82 eur až do 174 eur. Mnohí študenti začínajú rozmýšľať o prenájmoch.

„Ak sa študenti rozhodnú zobrať si väčší byt, napríklad 4-izbový, tak tá cena jednej izby môže vychádzať okolo 150 do 200 €, takže v tomto prípade je to určite alternatíva,“ zhodnotil analytik portálu Nehnutelnosti.sk Peter Porubský.

V prípade, že sa náklady na prevádzkovanie internátov nezvýšia, univerzita ďalšie zdražovanie neplánuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko